Wysłany: Czw Kwi 10, 2014 16:31 [Freelander] Stacyjka ma problemy z zaświeceniem się, POMOCY
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Witam.
Mam Freelanderka 1998 w benzynce i mam problem z elektryką.
Stacyjka w samochodzie ma problemy z zapaleniem się. Przy niezaświeconej stacyjce rozrusznik normalnie kręci ale nie ma zapłonu. Czasem auto działa przez kilka dni, a potem znowu problem się pojawia i trzeba kręcić kluczykiem nie raz przez 30 min żeby stacyjka się zaświeciła.
WAŻNE! Równocześnie z problemami ze stacyjką dzieje się dziwna rzecz.
Po wciśnięciu jakiegokolwiek kierunkowskazu SILNIK GAŚNIE!
Właściwie to "okres, w którym stacyjka nie działa" zaczyna się od pierwszego "zgaszenia" samochodu używając kierunkowskazu podczas jazdy.
Gdy stacyjka się zaświeci to gdy nie używam kierunkowskazu auto po prostu normalnie jeździ.
Proszę o pomoc dla mojego Landka.
Pozdrawiam :}
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 10, 2014 16:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moim zdaniem do wymiany jest przełącznik zespolony (kierunkowskazów i wycieraczek) + ew. bateria w pilocie do sprawdzenia bo może immo nie rozłącza się. A czy jak nie mozesz odpalić to dioda czerwona w zegarach na środku świeci?
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
nie nie, SRS też się nie świeci. Wczoraj udało się uruchomić auto po gwałtownym poruszaniu kierownicą. Rozkręcałem również kolumnę kierownicy i nie zauważyłem żadnych zniszczeń w przewodach.
a co ma SRS do przełoącznika? Jak zapalił po ruszeniu kierą to dla mnie oczywiste że przełącznik jest do bani, albo wiązka przewodów do kiery/stacyjki przetarta i do naprawy.
SRS idzie osobną wiązką taką żółtą o ile pamiętam.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum