Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 35 Skąd: Jaworzno
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 09:57 [R25] Olej na pkrywie silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Czołerm Forumowicze,
Ostanio od dłuższego czasu nie podnosiłem maski, wiec ostatnio postanawiłem zajrzeć co pod maską "piszczy", zwuważyłęm ślady oleju na silniku:
http://zapodaj.net/731964bf6b2f4.jpg.html
Tutaj pojawia się moje pytanie:
-Co to może być - przyczyna?
-jakie koszty i co jest potrzebne do usunięcia?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 09:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 102 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 11:25
Jeśli dobrze widzę, to cieknie z rozpołowienia głowicy - raczej niegroźne dopóki olej nie zacznie cieknąć na alternator. Tam nie ma uszczelki, więc naprawa polega na uszczelnieniu miejsca styku głowicy z głowiczką. Niektórzy tego nie polecają, ale jakby się uparł to można to zrobić silikonem wysokotemperaturowym, a jak nie to klejem do płaszczyzn
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 23:57
Jak dla mnie to olej leci spod pokrywy wałków. Kwestia wymiany uszczelki - ok. 60zł i wymycia tego syfu. Rozpołowienie głowicy jest mniej więcej na wysokości łapy alternatora, a jak widać olej jest wyżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum