Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 14:19 [Rall benzyna]jak to uszczelnić?
Z pod tego kawałka blachy sączy mi się olej( u mnie ten kawałek jest zakończony uchem do wyciagania silnika), wiecie może jak to uszczelnić?Przy remoncie HGF'u były wymieniane uszczelniacze na wałkach. Czyżby znów trzeba było je wymienić?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 14:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja zrobiłem sobie uszczelkę z kawałka kartony bo mi też tam ciekło. Teraz boje się to odkręcać bo olej który tam się zgromadził pewnie chluśnie
Tą metalową zaślepkę dobrze wyczyściłem najpierw szczotą drucianą, potem papierem ściernym do gołej blachy. Potem wyciąłem z jakiegoś opakowania prowizoryczną uszczelkę, skręciłem wszystko i nie cieknie.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 14:50
shilus82 napisał/a:
Z pod tego kawałka blachy sączy mi się olej( u mnie ten kawałek jest zakończony uchem do wyciagania silnika), wiecie może jak to uszczelnić?Przy remoncie HGF'u były wymieniane uszczelniacze na wałkach. Czyżby znów trzeba było je wymienić?
Witam
Normalnie. odkręcasz ta blachę, jest na dwóch śrubkach. Po odkręceniu blachy twoim oczom ukarze sie uszczelniacz. Weźmiesz sobie cieniutki śrubokręt przebijasz czoło starego uszczelniacza ( uważaj żeby nie uszkodzić walka ) wyciągasz go ostrożnie. Wbijasz nowy uszczelniacz i po problemie. Uszczelniacze na przód i tył sa inne może mechanik załozyl niewłaściwy uszczelniacz
Ogonie robota prosta i szybka.
Gdzieś mam numery tych uszczelniaczy jak byś potrzebował
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 14:35
driftdreamer napisał/a:
a mozesz mi jeszcze powiedziec gdzie kupiles ten na wał
Kupilem go w lokalnym sklepie motoryzacyjnym, chyba nawet od reki ( ale sklep dobrze wyposażony ) a na zamowienie kupisz w kazdym. Ewentualnie intercars.
No właśnie nie wiem czy uniwersalne. Sprzedawca nie wspominał choć pytał się czy to na przód/tył.
Dał takie a jak będe kupował na wał to upewnie się czy te co mam są dobre.
Może silniczki 1,8 w Twoim przypadku simeringi mają inne oznaczenia katalogowe a w rzeczywistości są takie same.
Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam
Numery uszczelniaczy FAI
OS853A i OS853B - nie pamietam ktory jest na tyl silnika (na 90% ten drugi) ,ale potrzebujesz ten w kolorze brazowym (te pod kolka rozrzadu sa czarne).
snake0908 napisał/a:
wiec jeżeli są to uszczelniacze kierunkowe
Tak,to sa kierunkowe uszczelniecze.
I tak jakby co to kup dwa, ostatnio wymienialem popychacze u siebie i komplet uszczelniaczy bo jeden mi ciekl (pod kolkiem rozrz.) i niestety jak wszystko zlozylem to dalej lecial. Walek mial wyciety juz maly rowek i musialem wymieniac drugi raz . Z drugiego obciolem 2mm sprezynki i teraz jest oki. Pozdr.
keczu, moje też są czarne i dopiero teraz zobaczyłem strzałeczki w kierunku prawym czyli wszystko okeja i mam nadzieje że wałek będzie ok.
Pewnie tak, co do kolorow uszczelniaczy to pewnie zalezy od producenta, ale FAI i orginaly trzymaja sie tej kolorystyki .Wyciagniesz uszczelniacz bedziesz widzial w ktora strone sie ukladaja "prazki" na uszczelniaczu.
mam ten sam problem z uszczelniaczem - wymieniony miesiąc temu a już się z niego leje - podejrzewam, że "mechanik" założył zły tzn. o innym kierunku obrotu.
Naprawdę da się go wyciągnąć od zewnątrz śrubokrętem i wcisnąć nowy?
Naprawdę da się go wyciągnąć od zewnątrz śrubokrętem i wcisnąć nowy?
Da sie. Tylko operuj srubokretem tak zeby nie porysowac walka i powierzchni w ktorej uszczelniacz sie uszczelnia w silniku. Mozesz nalozyc cienka warstwe siliconu na nowy uszczelniacz (na zew. czesc oczywiscie) i pamietaj posmarowac delikatnie olejem wew. czesc uszczelniacza przed zamontowaniem.Pozdr.
Mozesz nalozyc cienka warstwe siliconu na nowy uszczelniacz (na zew. czesc oczywiscie)
po co? uszczelniacz powinien uszczelniać bez silikonów
jak mi ostatnio kumpel posmarował silikonem to długo nie pojeździłem, trzeba było znowu wszystko rozbierać, założyliśmy bez silikonu i jest dobrze a upierał się żeby znowu silikon dać
Ostatnio zmieniony przez szoso Wto Paź 05, 2010 07:20, w całości zmieniany 1 raz
na tej stronce jest napisane: SIMERING 30-40-7 11131-12 WAŁEK ROZRZĄDU GŁADKI /
kupiłem taki i nie wiem czy będzie dobry
Czy nie powinien być lewy??
SIMERING 30-40-7 27629-19 WAŁEK ROZRZĄDU TYŁ LEWY /
http://motohurt.info/skle...oducts_id=68472
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum