Wysłany: Sro Cze 04, 2014 23:25 [R200] Żarówki w reflektorach
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Jak na moje oko światła w moim R-200 są trochę kiepskie, bo porównanie mam z innymi autami. Mam pytanie jakie polecacie żarówki, bo te standardowe 45/55W, to wynalazek z przed 40-stu lat i zastanawiam się nad wymianą, więc pytanie jakie ewentualnie polecacie, bo nie mam teraz czasu na eksperymenty...
Przy okazji zapytam o przepływomierz powietrza ? Jakie wyraźne i odczuwalne efekty są po wyczyszczeniu przepływomierza ? Nie narzekam na pracę silnika - auto pali w jeździe po mieści poniżej 7l (sprawdzałem to wiele razy), ale z drugiej strony przymierzam się do wyczyszczenia, bo domyślam się, że chyba nikt z poprzednich właścicieli mojego auta jeszcze tego nie robił...?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 04, 2014 23:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja sam jeżdżę od ponad roku na Oram Cool Blue i jestem bardzo zadowolony, chociaż producent ostrzegł na opakowaniu, że są nieco "wyżyłowanie" i mogą szybciej się przepalić - na razie 10'000km na nich zrobiłem. Fajne w tych lampkach jest to, że dają dość białe, jasne światło.
Inną sprawą (nie sprawdziłem osobiście) są Night Brakery - podobno jeszcze mniej żywotne, jeszcze mocniejsze, ale te nie mają już tak nowoczesnej barwy.
Tak więc cóż, albo jedna, albo druga pigułka, wybór jest Twój.
NoPE zapewne niał swoje auto na mysli a w Zr są H7 ... ale identyczne modele GE / Tungsrama są też jako H4 w sprzedaży. Osobiście w kuchence korzystam z megalightów +120 % ... zrobiłem na nich ok 10kkm i działają a i ilość światła jest wyraźnei na + w porównaniu z poprzednimi żarówkami. W R200 żeby świeciło to trzeba jeszcze koniecznie sprawdzić napięcie na żarówkach. Fabrycznie cały prąd idzie przez przełącznik przy kierownicy i po prostu z biegiem lat on się wypala, co powoduje spadek napiecia. U siebie zakłądałem dodatkowe przekaźniki, co też wyraźnie poprawiło jasnośc świecenia reflektorów. Pisałem o tym już na forum kilka razy. No i ostatnia rzecz, to stan samych reflektorów (odbłyśnik i szyba) jeśli one są już "zajechane" to niewiele da się poprawić. Można spróbować rozkleić reflektor i wyczyścić i przepolerować tą plastikową szybę .... zazwyczaj to pomaga ... ale ważna sprawa ... nie dotykać odbłyśnika ! każde dotknięcie jest w zasadzie nieodwracalne. Powierzchnia odbłyśnika jest bardzo podatna na zarysowanie, więc jakiekolwiek próby jego czyszczenia powodują porysowanie. A i nie myjcie odbłyśników w zmywarkach
Polecam TUNGSRAM Megalight
Dobry stosunek jakości do ceny i w testach wypadają bardzo dobrze.
TEST ŻARÓWEK
Ja kupiłem TUNGSRAM H4 SPORTLIGHT +50% BLUish i jest wyraźna różnica.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Inną sprawą (nie sprawdziłem osobiście) są Night Brakery - podobno jeszcze mniej żywotne, jeszcze mocniejsze, ale te nie mają już tak nowoczesnej barwy.
Ja od 2 lat na nich śmigam... Fakt, są mało żywotne, jak się parzy na nie z przodu to barwą przypominają te "Bańkowe", jak w Żuku Ale świecą całkiem fajnie na 'krótkich' jak i na długich. Teraz jak mi się spalą to chyba włożę PHILIPS XTREME VISION
_________________ Sprzedam dużo gratów do R200 SDi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum