Szyberdach zamyka się ze znaczącym spowolnieniem odkąd pewnego pięknego wieczoru usłyszałem jakiś strzał na początkowym etapie próby zamknięcia go - jakby urwał się jakiś plastik czy metalowy element.
Spowolnienie występuje zwykle na początku otwierania, choć na podstawie wielu prób stwierdzam, że nie zawsze. Raz nawet zamknął się w prawidłowej prędkości... co tym bardziej skomplikowało diagnozę usterki. Przyjrzałem się dokładnie mechanizmowi, prowadnicom i tak dalej, nie zauważam żadnych nieprawidłowości.
Znamienne jest, że po otwarciu go na maksa (mam na myśli ten "drugi etap" otwierania, gdy wraz z szyberdachem przesuwa się materiałowa zasłonka) i przy próbie zamknięcia z tej pozycji, często (ale też nie zawsze!) słychać jakieś stuknięcie, jakby jakiś plastik/metal o coś zahaczał. Zakładam, że to on właśnie spowalnia mechanizm.
Mogę się jeszcze pobawić w przesmarowanie silikonem, ale to na 90% nic nie da.
Próbować zdjąć podsufitkę, czy od razu lecieć do mechanika/elektryka? Możliwe, że to coś z mechanizmem siłownika, a ten "stuk" właśnie od niego pochodzi?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 09, 2014 12:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pewnie masz ułamany jeden zaczep o takiej blaszanej osłony otworu w dachu. W czasie zamykania ta osłona ustawia sie na skos i klinuje, przez co szyber chodzi wolniej.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
na początek musisz zebrać cierpliwość,potem musisz zdjąć podsufitówkę pare śrubek jest ale da sie zdjąc w pare minut.jak ją odkręcisz to uwarzaj przy wyciąganiu ja z auta bo moze sie złamac i będzie klapa no ale jak ją wyciągniesz będziesz miał cały szyber na widoku,szyba,szyny jakieś podkładki i pseudo plastiki.Otwzórz szyber i popros kogos zeby zamykał go wtedy będziesz wiedział czy coś go blokuje czy silniczek dostaje zgonu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum