Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Witam. Doświadczam następującego zjawiska. Jadę autem - jest ok. W momencie wciśnięcia sprzęgła w celu zmiany biegu pojawia się dość mocne bicie po kierownicy, które ustępuje w momencie puszczeniu sprzęgła. Bicie ustępuje również w momencie naciśnięcia hamulca. Zjawisko to pojawia się również w momencie "muskania" gazu podczas jazdy - jest odczuwalne w tedy delikatne trzęsienie całą "budą".
Dodam, że z przodu zostały wymienione dość niedawno wahacze, końcówki drążków kierowniczych i łączniki stabilizatora, oraz są założone nowe tarcze i nowe klocki. Zbieżność była robiona po wymianie elementów zawieszenia. Koła są wyważone.
Niestety nie potrafię umiejscowić w czasie takiego zachowania samochodu, jednak w poprzednich latach jazdy coś takiego nie występowało. Owszem podczas hamowania biła kierownica, ale przyczyną były pogięte tarcze hamulcowe, które wymieniłem i problem bicia podczas hamowania ustąpił. Ale w jego miejsce pojawił się nowy...
Co jest przyczyną powyższego zachowania samochodu?
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 25, 2013 17:51
Tłumiki drgań skrętnych wyglądają na w porządku. Są na swoich miejscach. Byłem na stacji diagnostycznej, sprawdzili całe zawieszenie - żadnych luzów nie stwierdzono. Przegląd robiłem 3mc temu, także diagnoza taka jak w tedy. Gość powiedział, że może bić od opony/felgi. Problem w tym, że przełożyłem koła z letnich alu na zimowe na stalowych felgach (przeważane były na nowo) i problem nie ustąpił. Czy może być np. krzywa cała półoś i stąd problem?
Witam podłacze sie do tematu w moim roverku tak samo drga kierownica.....byłem juz u paru mechanikow i twierdza ze uszkodzona jest maglownica.... I powiedzcie mi czy sworzen wachacza mozna wymienic czy cały wachacz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum