Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Ciekawostka. Szukałem przyczyny szumu powietrza powyżej 90km/h tylko z prawej strony i chyba znalazłem przyczynę. Na poniższych zdjęciach widać, że od strony kierowcy, drzwi posiadają dodatkową grubą uszczelkę, która uszczelnia szybę, a z prawej nie.
Co ciekawe uszczelka wygląda na montowaną seryjnie, a w sprzedawca używanych części do R powiedział, że pierwszy raz widzi taką na oczy.
Też macie taką uszczelkę? Z jednej czy z obydwu stron?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 30, 2014 11:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zdaje się w tej uszczelce jest czujnik krawędziowy (krańcówka), dzięki czemu nie przytniesz sobie głowy/ręki/innego członka podczas zamykania szyny (one click)
Ja miałem oryginalnie od strony kierowcy, dołożyłem od strony pasażera wierząc w słowa Jowiego że jak dodatkowo dołożę wiązkę to będę mieć one-click/one touch w szybie pasażera ale to jakiś mit, tak się nie da
A jak z szumem w R75/ZT u Was? U mnie powyżej 90km/h szumi dużo mocniej z prawej strony niż z lewej. Uszczelki bardzo dokładnie obejrzałem, poza tą jedną wszystko tak samo jak z lewej strony, drzwi dobrze spasowane itd.
U mnie szumi podobnie z obu stron z tym że jako kierowca to szum z oczywistych względów bardziej doskwiera od lewej strony. Przy 90 jest jeszcze ok ale od 100 to już jest wkurzające. Ja mam dodatkowo szyberdach, który lekko opadł (tak ze 3-4mm) i dodatkowo przy dużych prędkościach zaczyna szumieć także od góry
Tak, mam z lewej i dołożyłem sobie tez z prawej. Ale moim zdaniem szumy słychać gdzieś niżej, z uszczelek drzwi ale na wysokości siedziska fotela ewentualnie gdzieś z wysokości klamki. Może to mylne wrażenie ale wydaje mi się że szum jest o wiele większy w dolnej części drzwi niż przy szybach bocznych.
Chyba masz rację, wczoraj jeszcze dokładnie sprawdzaliśmy i wychodzi na to, że szumi z okolic pod lusterkiem, tak jakby pod boczkiem. Chyba wezmę się za rozbiórkę prawego boczka.
Hmmm rozbiórka raczej nic nie da, to nie jest wina boczka, czy wytłumienia wewnątrz drzwi (pianka). Ja mam u siebie we wszystkich drzwiach maty bitumiczne. Jest cicho, nie słychać przejeżdżających aut, ale jak się rozpędzę to i tak szumi. Wina uszczelek okołodrzwiowych a może profilu/spasowania blach
Pewnie, obadam temat, tym bardziej, że zauważalny szum mam tylko z prawej strony, więc będę szukał różnicy w ułożeniu uszczelek, kierunkowskazów, lusterek, wnętrza błotników itd. Jak coś wybadam, dam znać.
Punx, u mnie szyber nie szumi praktycznie w ogóle.
Jeśli ktoś z osób, nie udzielających się w tym wątku zniwelował szum, niech napisze
Micros, sprawdź czy w tym trójkącie mocującym lusterko do drzwi jest gąbka wygłuszająca. Oraz czy całe wnętrze gdzie jest wtyczka od lusterka jest szczelnie wypełnione. U mnie po wymianie lusterek miałem ogromny szum przy prędkości 80km/h. Nie mówiąc o wyższych prędkościach. Okazało się że w lusterku w drzwiach kierowcy jest za mało wygłuszenia i powietrze tam wpadało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum