Forum Klubu ROVERki.pl :: Wyprzedzanie po góralsku
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprzedzanie po góralsku
Autor Wiadomość
HarryVip 

MG ZT-T

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 09:08   Wyprzedzanie po góralsku

Gość zapomniał po co ma w aucie lusterka :mrgreen: Tak się nie wyprzedza . Filmik zawiera niecenzuralną wypowiedź (pojedyncze słowo). Osoby wrażliwe proszę o wyciszenie dźwięku. :mrgreen:
P.S. okazało się, że MG ma mocniejsze lusterka niż Opel i po wytarciu plastiku z lusterka Opla, moje nie doznało żadnego uszczerbku.

SPAMU¦

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 09:08   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

pelson91 

Rover 75

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 09:13   

co za tępa sraka, przed rozpoczęciem wyprzedzania trzeba spojrzeć w lusterka czy już nikt nie wyprzedza! masakra. dobrze że nic się nie stało w sumie. :mad:

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 12:25   

no koles niepewnie jechał przy tej lewej krawędzi, nie raz sie spodkalem z takim Panem/Panią co nie wie jak sie wyprzedza , dobrze ze sie nic nie stało

Satyavan 

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 12:58   

Ale baran ... i weź tu jedź za takim, co niepewnie jedzie, a jeszcze wyprzedzaj ... :mad:

pelson91 

Rover 75

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 12:59   

ja bym mógł jechać :D prawy bok nie jest perfekcyjny, po naprawie blacharskiej na jego koszt by był :D

Satyavan 

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 13:08   

Hehe no w takim wypadku mógłbym się cieszyć, ale w normalnej sytuacji to nie wiem, czy by mi żyłka nie pękła z nerwów. :P

0L0 

Rover 75

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 15:51   

Miłosz, dbaj o serducho ;)

HarryVip 

MG ZT-T

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 16:39   

0L0 napisał/a:
Miłosz, dbaj o serducho ;)

Spoko. Nie biłem gościa, swoje zniesmaczenie wyraziłem w jednym słowie :mrgreen: , zapłacił 150 zeta za malowanie lusterka i rozstaliśmy się w pokoju. :razz:

[ Dodano: Sob Lip 26, 2014 17:14 ]
Jego plastik zmyłem z lusterka gąbką i czystą wodą. :mrgreen: Śladu nie ma. ;)

[ Dodano: Sob Lip 26, 2014 17:21 ]
pelson91 napisał/a:
ja bym mógł jechać :D prawy bok nie jest perfekcyjny, po naprawie blacharskiej na jego koszt by był :D

Przyjedź do mnie do Zakopca. :mrgreen: Dwa dni jeżdżenia po zakopiance i masz jak w banku malowanie auta gratis. :mrgreen:

[ Dodano: Sob Lip 26, 2014 17:37 ]
No chyba że Ci sarna na dach wskoczy. :mrgreen:

[ Dodano: Sob Lip 26, 2014 17:39 ]
Dobrze widać w full screen. Pierwsze srebrne kombi. :mrgreen:

ARTUR1983 

Rover 75

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 17:59   

Jest jeszcze takie coś jak martwy punkt... .

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 20:55   

Martwy punkt jest wtedy jak sie nie orientujesz kto za toba jedzie i gdzie sa inne auta ;)

Np. w USA ma sie OBOWIAZEK obejrzenia glowa, a nie jedynie poleganie na lusterkach !

ARTUR1983 

Rover 75

Wysłany: Nie Lip 27, 2014 08:11   

No i ja tak robię że jeszcze katem oka spoglądam do tylu jak patrzę w lusterko.

Remigiusz 

Rover 45

Wysłany: Nie Lip 27, 2014 10:07   

Każdy manewr składa się z patrzenie za siebie w lustro i dopiero w tedy dajemy w kierunek i powtarzamy ta czynność.

Mi się tez parę razy zdarzyło nie zauważyć kogoś jak wyprzedzał choć nigdy gwałtownie nie wyjeżdżam i jak coś umknie w lusterku znaczy ze coś tam jest:)

HarryVip 

MG ZT-T

Wysłany: Nie Lip 27, 2014 10:58   

Remigiusz napisał/a:
Każdy manewr składa się z patrzenie za siebie w lustro i dopiero w tedy dajemy w kierunek i powtarzamy ta czynność.

Dokładnie tak jak piszesz. Staram się cały czas kontrolować to co dzieje się na drodze za mną patrząc od czasu do czasu w lusterka. Przed samym wyprzedzaniem patrze w lusterka kilka razy, choćby ze względu na motocykle, które potrafią pojawić się znikąd... Facet przyznał się do błędu i powiedział, że bardziej koncentrował się na sprawdzeniu czy coś nie nadjeżdża z przeciwka niż na tym, co się dzieje za nim i obok niego. Szczęśliwie dla niego (i dla mojego perfekcyjnego prawego boku) wyjechał dość delikatnie na lewy pas. Na filmie widać, że odbiłem w lewo, chociaż to był podświadomy odruch, ponieważ ja kompletnie takiej reakcji nie kojarzę. Tak czy inaczej, w sezonie na zakopiance jeździ się paskudnie.To akurat był miejscowy, ale 95% turystów wyłącza mózgi jadąc na urlop. Nie dalej jak dwa tygodnie temu uniknąłem czołówki wyłącznie przez hamowanie awaryjne i ucieczkę na pobocze. Oczywiście facet miał ciągłą linię i widoczność ograniczoną wzniesieniem. Zatrzymałem gnoja (w ramach tzw. zatrzymania obywatelskiego), wezwałem Policję i po odtworzeniu materiału z rejestratora zapłacił 800 PLN mandatu i wyłapał kilkanaście punktów za trzy wykroczenia. Może następnym razem nie położy na szali swojego (to akurat mała wartość) i cudzego życia, żeby skrócić czas podróży o kilka minut.

0L0 

Rover 75

Wysłany: Nie Lip 27, 2014 11:35   

HarryVip napisał/a:
Zatrzymałem gnoja

:mrgreen:

ARTUR1983 

Rover 75

Wysłany: Wto Lip 29, 2014 08:34   

A jak zatrzymałeś tego gnoja to gość nie chciał odjechać albo cię przekupić? Czy może się sadził do ciebie?

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Wto Lip 29, 2014 08:37   

Mam identyczne nagranie tylko, że w nocy na nieoświetlonej drodze :(
U mnie skończyło się na strachu bo uciekłem lewymi kołami na pobocze, co mogło mieć jeszcze gorszy skutek i niż otarcie się o debila w Renault Thalia. Najlepsze jest to, że jechałem za gościem dobre kilka kilometrów. Ten czaił się żeby wyprzedzić ciężarówkę. Mógł to zrobić n razy na długości tych kilku kilometrów ale za każdym razem wracał na swój pas. W końcu ja nie wytrzymałem i wyprzedziłem jego i ciężarówkę. Ale jak byłem na jego wysokości stwierdził, że jednak da radę i .... wyskoczył na lewy. Zorientował się co się dzieje i jeszcze mnie strąbił - no nawet Wioletta zakasała rękawy na nieprzypadkowe spotkanie z kierowcą wehikułu spod francuskiej bandery ;)

Ponieważ było ciemno, córka spała smacznie olałem sprawę i pojechałem przed siebie.
Tamten chyba nie wyprzedził tej ciężarówki do samej dwupasmówki.

Trzeba być czujnym jak ważka ;)

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

HarryVip 

MG ZT-T

Wysłany: Wto Lip 29, 2014 11:22   

ARTUR1983 napisał/a:
A jak zatrzymałeś tego gnoja to gość nie chciał odjechać albo cię przekupić? Czy może się sadził do ciebie?

Poinformowałem go na wstępie, że jeśli spróbuje odjechać - zatrzymam go siłą. Mam 193 cm wzrostu i ważę 115 kg. :mrgreen: Odpuścił i grzecznie czekał.

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Sro Lip 30, 2014 08:23   

HarryVip napisał/a:
Mam 193 cm wzrostu i ważę 115 kg. :mrgreen:

i prawie 60 lat dzięki czemu łapię szybko zadyszkę, więc gonienie go może być katastrofalne w skutkach ;)

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

SyntaX 

Wysłany: Sro Lip 30, 2014 13:15   

Mi jeden zrobił rysę na lusterku.
Gadka prosta.
200 za lusterko i 200 dla współpasażera (Kolega 121kg mięśni) na uspokojenie by Ci mordy na miejscu nie obił.
Koleś się wystraszył i chciał po policję dzwonić. Ja mówię czekaj podam Ci numer bezpośrednio bo to rodzina to się szybciej dodzwonisz a w raporcie napiszą że idąc do radiowozu nieszczęśliwie się potknąłeś doznając licznych obrażeń twarzy.
Wyjął 500zł i odjechał z piskiem.
:P :P
Ma się układy tu i tam :mrgreen:

Lysack 

Rover 200

Wysłany: Sro Lip 30, 2014 13:58   

SyntaX -> pamiętaj, że zawsze może znaleźć się ktoś z lepszymi układami ;)

Ja bym się chyba nawet dał pobić - w sumie dobry lekarz wystawiłby mi kwit o trwałym uszczerbku na zdrowiu, a jeszcze lepszy prokurator zafundowałby mi odpowiednią rentę z Twojej (lub kolegi) kieszeni ;) Tym bardziej, że bez kamerki się nie ruszam, więc na wszystko odpowiednie dowody by się znalazły :P

Mimo to ja tam wolę po prostu spisywać oświadczenie i wyciągać ile się da od ubezpieczyciela. Lepiej nie wykorzystywać znajomości na tak błahe sprawy :D

Odpowiedz do tematu