Wysłany: Sro Sie 27, 2014 20:33 [R75] Po wymianie łożyska, kontrolka ABS
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2000
Witam.
Wymieniłem dziś łożysko z przodu bo już buczało.
Zakupiłem firmy SNR, żeby nie jakąś chińszczyznę. Po złożeniu wszystkiego do kupy, odpaleniu i ruszeniu kawałek, wyskoczył mi ABS. Z początku myślałem, że się rozpiął ale podpiąłem i sprawdziłem, wszystko niby jest ok a kontrolka dalej się pali.
Co może być przyczyną? Czyżby łożysko było uszkodzone?
Ostatnio zmieniony przez wschodni Sob Wrz 06, 2014 12:46, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 27, 2014 20:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
pod kompa i odczytać błąd, jeżeli wykaże, że jest cos nie tak na kole, które było robione to może coś mechanik porobił lub przy okazji poleciał czujnik podczas wymiany. Napisz jeszcze jakie objawy z autem, jeżeli masz tempomat i nie działa to poleciał LP, PP to zniknie prawdopodobnie prędkościomierz. Napisz co się świeci na licznikach(żółty komunikat)
Zabrudzony pierścień magnetyczny na łożysku, zbyt duża odległość pierścienia od czujnika, uszkodzony czujnik podczas wyjmowania, problem ze stykami we wtyczce przewodu czujnika w nadkolu. Jest kilka możliwości niestety
Wysłany: Czw Sie 28, 2014 07:27
Chodzi o to, że przed wymianą było ok. mechanik robił wszystko przy mni, wszystko przedmuchał powietrzem. po odpaleniu było ok, dopiero jak ruszyłem to wyskoczył ABS. Być może faktycznie czujnik się wysypał.
Ja robiłem osobiście i też myślałem, że wszystko zrobiłem ok. Nawet czujnik wymieniłem na nowy. Okazało się że kupiłem najtansze łożysko, które nie chciało współpracować z czujnikiem. Musiałem wymienić na inne.
Wysłany: Sob Wrz 06, 2014 12:37
Łożysko kosztowało prawie 200 zł, więc najtańsze nie było Jak najłatwiej sprawdzić czujnik poza podłączeniem pod kompa?
[ Dodano: Sob Wrz 06, 2014 13:32 ]
Miałem dzisiaj czas więc zacząłem grzebać. Podmieniłem czujniki z lewej strony na prawą. Najpierw odpaliłem bez podłączonego czujnika z lewej. Później podłączyłem, odpaliłem i kontrolka zgasła. Jednak po przejechaniu 2-3m znowu się zapaliła. Po ponownym odpaleniu bez czujnika, podłączeniu i odpaleniu znowu gaśnie. Może być uwalony pierścień na łożysku? Zastanawiam się czy jak zaprasowywali mogli go uszkodzić, albo że kupiłem uszkodzone. W pobliżu nie mam kompa, gdyby nawet był to pewnie by mi po prostu pokazał, że to lewy przód.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum