Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] ASP ABS
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] ASP ABS
Autor Wiadomość
grota10 

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 22:24   [R75] ASP ABS
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000

Idzie zima,temperatura spada.Przy ok 5 stopniach ,kiedy rano odpalam sprzet na wyswietlaczu na kilka sekund pokazuje mi sie ikonka awarii kontroli trakcjii,po czym szybko znika.Tak nie dzieje sie przy wyzszych temperaturach.Czy to jest normalne tak jak kontrolka ladowania aku,czy cos niedobrego zaczyna sie dziac z abs-em? Jak jest u was?

SPAMU¦

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 22:24   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

karolj 

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 23:30   

Możliwe, że przez mocno spadające napięcie na akumulatorze podczas rozruchu kontrola trakcji głupieje, ale jak alternator zaczyna ładować, to wszystko wraca do siebie.

grota10 

Wysłany: Sob Lis 29, 2014 23:45   

mialem powazna ingerencje w caly uklad.Spalila mi sie cala wtyczka od pompy abs-u.Byla inna ,sztukowana.Czy jest taka mozliwosc,ze na stykach kabli(byly lutowane) cos nie laczy,czy zwara jakas jest i sygnal sie gubi

karolj 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 01:12   

Jak kable lutowane i dobrze zaizolowane (najlepiej termokurczkami z klejem) to nie ma prawa się nic dziać. Ale nie można wykluczyć, że coś jest schrzanione. Samą wtyczkę możesz odpiąć i popsikać jakimś kontaktem. Bardziej jednak stawiam na siadające napięcie w akumulatorze.

SeniorA 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 09:49   

grota10 napisał/a:
kiedy rano odpalam sprzet na wyswietlaczu na kilka sekund pokazuje mi sie ikonka awarii kontroli trakcjii,po czym szybko znika.
jeśli masz na myśli lampkę k o n t r o l n ą kontroli trakcji , to takie działanie jest prawidłowe . Po włączeniu zapłonu lampka zapala się na ok. 4 sekundy, bo właśnie jest sprawdzany układ TC ( żarówka ) i jak jest OK to gaśnie. W zegarach ze środkowym wyświetlaczem pokazuje się jeszcze napis TRAKCION KONTROL. ABS i TC jest monitorowany też w czasie jazdy ale już bez udziału lampek.

Zarek 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 13:29   

Seniora bo ja gdy kupiłem auto własnie tak miałem że po przekręceniu kluczyka zapalała sie na chwile ale od dłuższego czasu już tak sie nie dzieje. Czy to oznacza że trakcja nie działa? co prawda czasami jak zamiele oponą to zapala się trakcja wiec chyba działa czy sie myle? Ale zauważyłem że też nie zawsze zapala sie swiatło na dojście do domu po zamknieciu auta wiec chyba czasami komputer wali w kulki :D

SeniorA 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 16:02   

Zarek napisał/a:
Czy to oznacza że trakcja nie działa?
że TC nie działa ,sygnalizuje ciągłe świecenia kontrolki przy włączonym zapłonie . Jak gasnie po 4 sek i jak jeszcze można TC wyłączyć przyciskiem (zapali się kontrolka ) i włączyć ( zgaśnie kontrolka ) to TC jest OK.
Zarek napisał/a:
zauważyłem że też nie zawsze zapala sie swiatło na dojście do domu
to zależy co pierwsze się wyłączy , czy stacyjkę czy światła po zatrzymaniu auta.Wyłączenie świateł z opóźnieniem ( 30 sek ) jest wtedy, jak przed wyłączeniem świateł zostanie przekręcony kluczyk do pozycji "0".

[ Dodano: Nie Lis 30, 2014 14:09 ]
Zarek napisał/a:
czasami jak zamiele oponą to zapala się trakcja wiec chyba działa czy sie myle?
działa

[ Dodano: Nie Lis 30, 2014 16:02 ]
Zarek napisał/a:
gdy kupiłem auto własnie tak miałem że po przekręceniu kluczyka zapalała sie na chwile ale od dłuższego czasu już tak sie nie dzieje
to tak jakby były zakłócenia w komunikacji Can-bus w obwodzie lampki np. we wtyczkach połączeniowych.

grota10 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 22:30   

SeniorA,ale ta lampka od CT zapala sie tylko przy niskich temperaturach.Kiedy bylo cieplo np latem ani razu sie nie zapalala,a wszystko dzialalo.Tak jest prawidlowo?To tak jak ponizej +10 zawsze wlacza sie ogrzewanie tylnej szyby?Czyli jest jakis prog temp.przy ktorym pokazuje przy starcie ze dziala.Dobrze rozumuje?

SeniorA 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 23:01   

to nie jest zależne od temperatury, musi być gdzieś utrudniony kontakt w obwodzie lampki .

haszczyc 

Rover 75

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 23:09   

ja mam tak od 4 lat w okresie zimowym jak jest na minusie że przy włączaniu silnika na chwile miga ikonka kontroli trakcji ;) nie przejmuje się tym bo ten typ chyba tak ma żadnych problemów nie mam :) myślę że to wina akumulatora ale nie wiem

Sintram 
Klubowicz

Rover 75

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 19:22   

U mnie też tak jest że przy niskich temperaturach chwilę po uruchomieniu silnika na 2-3 sekundy na wyświetlaczu komputera pojawia się ikona kontroli trakcji,. Mam tak od zawsze a trakcja działa bez problemów.

Odpowiedz do tematu