Wysłany: Wto Maj 17, 2011 21:21 [R75] Stukanie w silniku
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Witam.
W silniku mojego nowego cudeńka "coś" zaczęło stukać.
Najdziwniejsze jest to, że raz to słychać przejadę kilka km i nie ma, a później znowu słychac.
odgłosy dochodzą z okolicy alternatora.
Auto dopiero co kupiłem więc kompletnie na niczym się nie znam i jeszcze wszystko oprócz wymiany oleju, filtru oleju i powietrza mam przed sobą do zrobienia. (olej 5w 30) taki był wcześniej lany.
Nie działa mi też klima i alternator zaczął głośno chodzić... nie wiem czy to może mieć coś wspólnego ale mimo wszystko piszę.
Do wglądu filmik:
Wymiana łozysk w alternatorze to wynika z filmu, ale należałoby sprawdzić pozostałe podzespoły napędzane paskiem, jak również rolkę napinacza.
Jeśli chodzi o klimatyzację sprawdż czy masz w układzie czynnik. Możesz sprawdzić na zaworze obsługowym, na krótko nacisnąć zaworek, przy ciśnieniu jakie panuje w niepracującej klimie (około 5 atm) usłyszysz to wyrażnie.
Co do cen to trudno powiedzieć i nie zawsze są proporcjonalne do jakości usługi.
Alternator już kupiłem...
Klimą zajmę się niedługo...
Ma ktoś jakieś domysły ad. tego co cyka w silniku?
Gdzie w Łódzkim, a najlepiej w okolicy Sieradza znajdę dobrego mechanika od rovera?
Te cykanie to prawdopodobnie popychacz jedn lub dwa, jeśli czasem zanika, to zanim zdecydujesz się na wymianę popychaczy , wymień olej to często pomaga.
Naprawa będzie droga, konieczność demontażu wałków rozrządu, standartowo wymienia się wszystkie popychacze by uniknąć problemów z następnymi również wyeksploatowanymi.
Można również spróbować doladać specjalny środek wyciszający popychacze Liquid Molly.
RafDom, Witam. Chciałbym dowiedzieć się co było powodem cykania w silniku jak na tym filmiku z YouTube zamieszczonym przez Pana. U mnie jest identyczne cykanie tylko na zimnym i po pierwszym odpaleniu. Proszę o odpowiedź znacznie mi pomoże.
witam,mam problem z roverem 75 2.0 diesel 116km. gdy jest zimny z rana po uruchomieniu silnika bez problemu pali zaczyna przerywać oraz słychać dziwne stuki i to na każdym biegu . Po paru minutach jak silnik jest ciepły wszystko jest ok . Byłem u mechanika i podłączył pod komputer i wszystko wykazało że jest ok wtryski ok są i kazał mi kupić środek liqu molly do przeczyszczenia całego układu który zakupiłem i wlałem ale to nic nie pomogło.Może ktoś miał podobny problem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum