Wysłany: Pon Sty 05, 2015 11:48 [r 214] niedogrzewanie sie silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
witam mam dość dziwna sprawę ze swoim 214 bo nawet po przejechaniu 400 km silnik nie jest dogrzany mianowicie wskazówka temp. unosi się na jakieś 1/8 wysokości i staje nie spada ani nie podnosi się dalej ogrzewanie w środku tez ledwo ledwo co daje ciepło myślałem ze to może być termostat ale zmieniłem 2 raz w ciągu miesiąca nic to nie dało czekam na jakieś pomysły
Ostatnio zmieniony przez kubanczyk1812 Pon Sty 05, 2015 14:32, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 05, 2015 11:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Pon Sty 05, 2015 16:14
kubanczyk1812, jaki termostat masz założony? Ja miałem założony ten z dziurką i otwierający się przy 82 stopniach, i też był wiecznie nie dogrzany, założyłem bez dziurki i otwierający się przy 88 stopniach i wreszcie jest ciepło.
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
No dobra. A tak na chłopski rozum to jaka jest odczuwalna temperatura silnika jak podniesiesz maskę gdy silnik jest rozgrzany ?
Jest zaledwie ciepło od silnka, czy bucha gorąco ?
Węże są siepłe czy gorące ?
Dąże do tego że uszkodzeniu mógł ulec sam czujnik temperatury który źle wskazuje a w rzeczywistości temperatura silnika jest OK. (sam miałem taki przypadek)
Gdyby termostat był uszkodzony (otwarty) to wskazówka temperatury rosła by na postoju a malała wraz z nabieraniem prędkości.
Poziom płynu chłodniczego jest w normie ?
Układ nie jest zapowietrzony ?
Jak zrobisz przygazówkę na postoju, temperatura rośnie ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum