Wysłany: Nie Sty 18, 2015 11:09 [214Si] Problem z wrzucaniem biegów po przełożeniu skrzyni
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam serdecznie Forumowiczów!
Wczoraj przez cały dzień męczyłem się z przełożeniem skrzyni biegów. Udało się, wszystko podłączyłem, poskręcałem, odpalam i tu zaczyna się problem.
Otóż biegi 2, 4 i wsteczny wchodzą bez problemu, natomiast biegi 1, 3 i 5 nie chcą wejść. Przy próbie wrzucania słychać uderzenie metalu o metal. Znalazłem punkt, w którym słychać to pukanie - zawias na ścianie grodziowej, który przetwarza ruch wybieraka na ruch wodzikami na skrzyni. Wygląda tak, jak by brakowało mu miejsca.
Czy jest możliwość wyregulowania tego? Bo wypróbowałem już wszystkie znane mi metody a rezultatu brak...
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Sebastian1991
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 18, 2015 11:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak, skrzynia była sprawdzona. Na szrocie jeździli Roverem przed wyjęciem skrzyni, wszystkie biegi wchodziły bez problemu. Wygląda to tak, jak by przesunięcie cięgna o pół centymetra miało rozwiązać problem, ale nie ma tam żadnej możliwości regulacji...
Błąd był na zawiasie mocowanym do grodzia. Najwidoczniej był innego typu, niż w Roverze, z którego pochodzi skrzynia. Problem rozwiązałem poprzez zeszlifowanie frezu (tego wygięcia) blachy, na której znajduje się zawias. Wiem, że to rozwiązanie jest "niefachowe", ale nic innego w takim przypadku nie wymyśliłem... Załączam zdjęcie jak to zrobiłem, może komuś się kiedyś jeszcze przyda.
Skrzynia leżała na regale, wyciągnięta wcześniej z Rovera, podpisana Rover 214. Wizualnie wyglądała identycznie jak moja.
Zauważyłem, że wszystko można bez problemu wyregulować wodzikiem (tym krótszym). Założyłem około centymetr dłuższy wodzik i wszystko chodzi teraz jak nowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum