Wysłany: Czw Gru 01, 2011 18:52 [Rover 214 Si] mocny nawiew, ale tylko zimny... Termostat?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Cześć,
od kliku dni zauważam, że ciężko mi nagrzać w moim roverku. Okazuje się, że nawiew leci, od 1 do 4 bez problemu, ale tylko zimny, po kilkunastu minutach letni. Od czego zacząć? Czy wystarczy wymiana termostatu?
Pomóżcie...
Pozdrawiam
Panowie problem rozwiązany - tak jak radziliście wystarczyła wymiana termostatu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez bobo_kozak Nie Sty 01, 2012 22:34, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 18:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bobo_kozak, a co wskaźnik od temperatury na liczniku pokazuje Układ chłodzenia działa prawidłowo jak po ok 2 min jazdy wskaźnik temperatury zacznie się podnosić, a jak u ciebie jest
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 42 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 20:07
miałem dokładnie tak samo. bardzo długo nagrzewało mi się autko i lecialo tylko letnie powietrze. W moim przypadku i myślę, że w Twoim też wystarczy wymienić termostat:) u mnie okazało się, że termostat umarł i zawiesił się jak był otwarty, przez to obieg był cały czas otwarty i roverek nie dawał rady się nagrzać:)
Układ chłodzenia działa prawidłowo, tak jak piszesz leszczu po kilku minutach silnik się nagrzeje zresztą z tym wiąże się prawidłowo działająca sekwencja (włącza się przy 30 st C), a mimo to powietrze do kabiny leci chłodne... Zacznę od termostatu bo napewno to będzie najtańsza opcja i oby problem zniknął
Apropos znacie sklep z częściami na Śląsku - okolice Tychy/Katowice - gdzie można kupić? Z allegro trochę się boje jednak co nówka to nówka, a osobiście nie znam żadnego sklepu w pobliżu..
A jak u mnie jest teraz tak że owszem z nawiewu leci cieple czy bardzo ciepłe powietrze ale wskazówka jest ciut poniżej tego co powinna być i dłużej sie nagrzewa jednak. Płyn chłodniczego jest optymalnie.
czujniki temp czy termostat ?
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Jak temperatura jest prawidlowa to nagrzewnica zapowietrzona albo zatkana a jak temperatura jest ponizej polowy duzo i ogrzewanie slabe to termostat raczej.
ustawić ciepło, a czy nawiew też włączyć na maksa? czy nie trzeba dmuchawy włączać? układ chłodzenia to wiem ze odkręcić zbiorniczek i uruchomić auto, aż się nagrzeje...., ale tego nie wiedziałem, że nagrzewnice się tak odpowietrza hehehe z ciekawości sprawdzę bo do tej pory mi się zdaje że 2 razy lepiej grzała mi Corsa niż mój roverek
No siemka , u mnie nie ciekawie to wygląda 2 termostat założyłem i co dziwne po miescie autko pięknie jezdi , dzisiaj wybrałem sie do ustronia i szok znowu temperatura wysoka i znowy wywala płyn ze zbiorniczka , węże mam miękkie, hm ale górny ciepły dolny zimny tak jakby obiegu nie było , jak podpompuje ręcznie dolny tak jakby coś ale nie wiem co przeskoczy i robi sie ciepły dolny wąż , w aucie temp raz ciepła raz zimna i tak w koło , odpowietrzyłem napewno chyba ze zle , no nie wiem .Obawiam sie tej uszczelki pod głowicą no ale węze miekkie są wiec mam mieszane uczucia .A problemy pojawiły sie po wymianie własnie termostatu , chyba ze intercars zły dobrał 2 razy , plyn jak sie zagrzeje to go wciąga i sie pojawia ,odkręciełem korek zagrzałem go i pompowałem wężami aby go odpowietrzyc, autko wogóle nie traci na mocy , ale jak przekroczę magiczną prędkośc 75 km i obroty 2500 autko sie grzeje temperatura idzie do góry w aucie zimno pczym spada do połowy i grzeje ale i nie grzeje dziwne objawy .Czy ktoś mi jest to wstanie wytłumaczyc Problemy pojawiły sie po wymianie teremostatu a i takie pytanie czy termostat do 1.4 8v jest taki sam jak do silników 1.8 czy 2.0 dla roverów bo obawiam sie ze 2 razy intercars sprzedał mi nie ten termostat .
hm , sprawdze jeszcze ten termostat w przeciągu 2 tygodniu 2 kupiłem i te same objawy , chyba ze termostaty mają wade fabryczną firma Vernet wiecie coś o niej ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum