Dokładnie do sprawdzenia czujnik paliwa na listwie CR.
Jeszcze zapytam, jakie paliwo tankujesz? Miałem taki sam problem po zatankowaniu paliwa z nadwyżki, która została koledze w ciężarówce (paliwo, którego nie wyjeździ jest jego). Raz zatankowałem i było ok, ale po drugim zatankowaniu zaczęły się właśnie cuda takie jak: nie gaśnięcie samochodu po przekręceniu kluczyka lub czasami odwrotnie gasł na wolnych obrotach np. na światłach, więc wypompowałem to paliwo, zalałem V-Powera diesla i po kilkudziesięciu kilometrach mu przeszło i jeździ do dzisiaj bez tych objawów.
_________________ Sprzedam Radia z Androidem do Rovera 75 / BMW e46
chłopaki oświećcie mnie co ma czujnik ciśnienia paliwa do gaśnięcia lub nie gaśnięcia?
Zawór na pompie CR to tak - zasyfiony i nie zmniejsza ciśnienia po wyłączeniu stad gaśnie, a co ma do tego czujnik? Nie pisze tego z przekory, tylko chce sie czegoś nowego dowiedzieć bo może czegoś nie rozumiem
Wg. mnie czujnik daje sygnał do pompki paliwa czy jest odpowiednie ciśnienie, jakiś paproch może powodować błędne dane dotyczące ciśnienia i stąd po odcięciu zapłonu pompka nadal przez chwilę podaje paliwo i silnik pracuje, tak samo może odcinać pompkę i auto gaśnie. Może się mylę nie jestem mechanikiem sam ten temat dwukrotnie przerabiałem i to w obu przypadkach, zarówno niegaśnięcia jak i nagłego gaśnięcia. Przeczyszczenie czujnika w obu przypadkach pomogło.
Panowie, przecież w CR nie spadek ciśnienia gasi silnik. Ciśnienie jest do końca. Silnik gaśnie po wyłączeniu zapłonu czyli ECU przestaje sterować wtryskami. Teoretycznie jest możliwe że zaworki we wtryskach nie trzymają ciśnienia w komorze i wtrysk podaje paliwo cały czas (przerwy tylko przy spadku ciśnienia) W praktyce prawdopodobieństwo trafienia dawką na suw sprężania jest raczej niewielkie. Ale przelewy na wtryskach możesz sprawdzić. Sprawdż czy nie ma za dużo świeżego oleju w kolektorze ssącym. Może turbo puszcza olej i pali na oleju silnikowym. Sytuacja skrajnie niebezpieczna dla silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum