Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam, mam problem z szumem w okolicach lewego tylnego koła (tak przynajmniej mi sie wydaje z nasluchu).
Mianowice miedzy predkoscia 100-110 dzwiek staje sie uciążliWY.
Poprzekladalem koła w różne kombinacje ale niestety bez skutku.
Dodam ze wymienialem obie piasty przed zimą. Czy jest inna możliwość jak łożyska? Z tego co pamietam sa one integralną czescia piasty i nie da sie ich osobno wymienic.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 26, 2015 07:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
krucha91, wymieniałeś piasty na nowe?
Może to problem ze szczękami ręcznego? Tarcza się grzeje?
Zawsze można podjechać do mechanika który ma stetoskop aby zbadać skąd dochodzą szumy
Tak piasty nowe.
Zastanawiam sie nad tym co piszesz, bo przy sciagnietym kole próbowałem przekreślić tarcze i w kilku miejscach bylo slychac delikatne ocieranie i tarcza sie zatrzymywala.
Tylko czy w takim wypadku szum nie byłby taki sam przy każdej predkosci?
Mi mechanicy tak złożyli ręczny że się rozpadł po 3 miesiącach i szorował po tarczy od środka. Nie było to bardzo uciążliwe(poza brakiem ręcznego) więc z tym jeździłem. Jak mi to znajomy zdemontował to się przeraziłem jak bardzo uszkodzona jest tarcza.
Dźwięk był taki jakby szurać metalem o metal, różny w zależności od prędkości. Sprawdź to
Możesz mieć też błachy problem - osłona tarczy. Ta blacha u większości z nas jest już skorodowana. Ja miałem tak że płaty rdzy wpadały między tarczę a osłonę i szurały. Zdejmij koło, postukaj młotkiem po osłonie i zobacz czy nic nie wyleci. Uważaj na tarczę
może być tak że jak to tylne koło, to osłona hamulca od tyłu przegniła, i wypadł kołek utzrymujący szczęki hamulcowe w stałym miejscu. przez co szczęki ruszają się poprzecznie do osi pojazdy i mogą trzeć bokami o bęben
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum