Wysłany: Pon Maj 04, 2015 09:27 [416 Si LPG] Ubywa i wywala płyn na otwartym zbiorniczku
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam
Odkąd kupiłem mojego Roverka zawsze ubywało w nim płynu chłodniczego. W pierwszej kolejności wymieniłem chłodnice, która była w opłakanym stanie(zamiennik). Przepłukałem układ wodą demineralizowaną i zalałem koncentratem oraz odpowietrzyłem. Jednak płyn nadal uciekał. Postanowiłem zrobić test na szczelność uszczelki - kupiony na allegro. Podczas testu na podwyższonych obrotach kilkakrotnie wywalało mi płyn ze zbiorniczka więc pojechałem do serwisu gdzie robią to profesjonalnym sprzętem. Wyszło im, że uszczelka i głowica nie przepuszcza ale też wywalało płyn ze zbiorniczka. Żadnych wycieków nie widać na zimnym i ciepłym silniku.
Jaka może być przyczyna ubywającego płynu i wywalania go na otwartym korku? Na zamkniętym zbiorniczku nic się nie dzieje.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 04, 2015 09:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprzwdz uszczelkę kolektora dolotowego, tam od strony rozrządu może uciekać, może byc mały wyciek, jesli kapie na gorący silnik możesz go nie zauważyć bo płyn szybko odparuje. A że przelewa płyn w zbiorniczku bez korka to chyba normalne.
Ty tu jakieś filmy z oplami wklejasz sprawdź uszczelkę, bo może się przez nią dostawać płyn do pierwszego cylindra. Sprawdź czy nie ma wycieków, i korek zbiorniczka do sprawdzenia, jak cos pasuje od poldka za pare złotych.
Tydzień temu postanowiłem wymienić uszczelkę pod kolektorem ssącym. Po odkręceniu 3 śrub z góry zabrałem się za te 4 na dole. Niestety właśnie na ich poległem bo brak dostępu i zapieczenie śrub powstrzymało mnie od samodzielnej wymiany. U mechanika kosztowało mnie to 150zł. Dużo czy mało to oceńcie już sami. Uszczelka kosztowała mnie 24zł. Od tygodnia płynu nie ubywa Dzięki za trafną diagnozę. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum