Wysłany: Pon Mar 01, 2010 12:59 [R75] Światła dzienne - LED
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Co sądzicie , żeby w miejsce halogenów wstawić dzienne led- y np. takie http://www.allegro.pl/ite...at_sr_70mm.html ... halogeny i tak rzadko się używa , a na światłach jeździ się non stop .... więc oszczędność żarówek , jak i akumulatora .
_________________ w R75 czuję się jak za kokpitem łodzi podwodnej kpt. Nemo
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 20:51, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 12:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Fajna rzecz tylko trochę kasy trzeba na nią dać. Zawsze to jakaś oszczędność energii, co u nas w kraju z tym jest różnie. Moim zdaniem jazda cały rok na światłach jest poronionym pomysłem. Nie dość, że efekt cieplarniany się powiększa, żarówki trzeba co jakiś czas kupować nowe, często oślepia się w słoneczny dzień dodatkowo kierowców. Ja jak będę miał coś kasy, to sobie chyba takie sprawię. Popieram kupno tych lamp.
Wszystko pięknie... tylko z tego co gdzieś tam czytałem, światła dzienne muszą być zamontowane na określonej nie mniejszej wysokości nad jezdnią. Nie wiem czy w halogeny są zamocowane wystarczająco wysoko.
Poza tym uważam że jazda na światłach jest bardzo dobrym pomysłem - zwiększa bezpieczeństwo a wpływ na zużycie paliwa, akumulatora, żarówek itd. jest niepomiernie mały.
* Symetrycznie względem osi pojazdu
* Na równej wysokości
* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥ 40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi.
_________________ w R75 czuję się jak za kokpitem łodzi podwodnej kpt. Nemo
Sam właśnie chcę zamontować światła do jazdy dziennej, ale zastanawiam się jak to wygląda pod względem prawnym. saute, te informacje dotyczące montażu świateł do jazdy dziennej co podałeś są pewne i potwierdzone ? Nie wiem właśnie jak to jest dokładnie czy muszą świecić się światła pozycyjne tylne (plus tablica) no i z przodu postojówki.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 19:37
Tomek1212 napisał/a:
Sam właśnie chcę zamontować światła do jazdy dziennej, ale zastanawiam się jak to wygląda pod względem prawnym. saute, te informacje dotyczące montażu świateł do jazdy dziennej co podałeś są pewne i potwierdzone ? Nie wiem właśnie jak to jest dokładnie czy muszą świecić się światła pozycyjne tylne (plus tablica) no i z przodu postojówki.
Ja u siebie będę montował takie światełka. Wstawię je w te takie czarne paski pod mgło-światłami (zmierzyłem, są 28cm nad jezdnią, więc OK ).
Pytanie się tylko nasuwa: gdzie podłączyć przewód zasilający w komorze silnika tak, aby po włączeniu zapłonu szło napięcie na światła LED
Przewód od pozycyjnych już zlokalizowałem w kostkach. Czerwono-czarny (proszę mnie sprostować, jeżeli jestem w błędzie ).
Ja u siebie będę montował takie światełka. Wstawię je w te takie czarne paski pod mgło-światłami (zmierzyłem, są 28cm nad jezdnią, więc OK ).
Pytanie się tylko nasuwa: gdzie podłączyć przewód zasilający w komorze silnika tak, aby po włączeniu zapłonu szło napięcie na światła LED
Przewód od pozycyjnych już zlokalizowałem w kostkach. Czerwono-czarny (proszę mnie sprostować, jeżeli jestem w błędzie ).
Kolego który to przekaźnik od postojuwek bo nie mogę go znaleźć a też ledy muszę podłączyć.Minus mam do aku plus do bezpiecznika 15A symbol silnika 2 od góry po lewej stronie i jeszcze właśnie biały kabelek mam podpiąć pod postojuwki tylko gdzie najlepiej???
ale przekaźnik jest w zestawie , tylko chodzi o impuls do niego.
Gdyby nie było przekaźnika ledy świeciły by cały czas takim samym światłem. Po części uszkodzony przekaźnik w ledach? Mam podpiąć pod lewą i prawą postojowke nie wystarczy tylko pod jedną?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum