Wysłany: Czw Maj 21, 2015 14:10 [R25/Streetwise] Wyższe obroty i szarpanie po zrobieniu HGF
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2003
Z racji, że w żadnym temacie nie udało mi się znaleźć dokładnie tego, co dzieje się u mnie postanowiłem założyć nowy temat.
Otóż miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. Na moją prośbę mechanik wsadził uszczelkę starego typu wzmacnianą. Głowica była planowana, uszczelki kolektorów wymienione, silniki wyczyszczony z majonezu (zbiornik wyrównawczy również).
Po odebraniu samochodu od mechanika zauważyłem, że po odpaleniu samochodu obroty (na zimnym silniku) wzrosły z 900 do około 1100.
Gdy odpalam go na "ciepłym" silniku to obroty są takie, jak przed naprawą, czyli 900.
Dodatkowo, gdy silnik jest jeszcze zimny, przy dodawaniu gazu i rozpędzaniu z niskich obrotów (1-2tyś) szarpie samochodem. Gdy silnik się rozgrzeje objawy ustają.
Ktoś ma jakiś pomysł?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 21, 2015 14:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Maj 21, 2015 22:32
Podwyższone obroty - 1100 to normalne zjawisko na zimnym silniku, gdyż silnik pracuje z bogatszą mieszanką by szybciej się rozgrzać do temperatury roboczej. W miarę rozgrzewania opadają do 850-900. A to że szarpie to może być wina np. wytartego czujnika położenia przepustnicy. Posprawdzaj czy wszystkie wtyczki są podłączone.
Najlepiej byłoby go podłączyć nawet i pod prymitywnego ELMa327 i przejrzeć/skasować błędy i ewentualnie znając przyczynę naprawiać...
Dzięki wszystkim za porady.
Myślałem, że 900 obrotów to norma, bo tyle miałem przed robieniem HGF na zimnym silniku
Posprawdzam co się dzieje i zdam później relację
Sprawdź jeszcze przewody WN czy nie ma śniedzi. Masz zapłon elektroniczny więc jeszcze moduł zapłonowy może wchodzić. Oczywiście jak koledzy mówili przepustnica, choć u mnie szarpanie w przedziale 1,5-2 tys. było spowodowane zaśniedziałymi złączkami kabli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum