Wysłany: Pią Cze 26, 2015 20:58 [R75] Lekko pęknięta rura, co to jest ?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam,
Podsyłam dwa zdjęcia.
Co to jest za rura oznaczona strzałką. Jak widać na jednym zdjęciu pojawiło się małe pęknięcie i widać ślady po czymś czarnym, chyba olej ? co to jest ? Jutro jadę do mechanika i tak na wymianę rozrząd a problem zauważony został dziś podczas wlewania płynu do spryskiwaczy, czy dojadę czy lepiej nie ryzykować ? Albo jak jechać by dojechać bezpiecznie i nic się nie stało z tą rurą lub autem/silnikiem ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 26, 2015 20:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To wygląda jak przewód układu chłodzenia. Nie idzie czasem do chłodnicy?
Jeśli mam rację (przydała by się opinia kogoś kto ma benzynę) to, dojedziesz do mechanika spokojnie - warto sprawdzić czy jest płyn chłodniczy w zbiorniku i w razie czego go uzupełnić.
Tylko wokół tego pęknięcia widać, że trochę wylał się czarny płyn i jak lekko nacisnęłam palcem koło tego pęknięcia to zasyczało coś jutro rano sprawdzę na chłodnym silniku poziom oleju i płynu ch.
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Pią Cze 26, 2015 23:23
Panowie, Panowie... I Pani kokusia_cz, to wąż układu chłodzenia. A dokładniej łącznik kolanka chłodnicy z trójnikiem w który wpięty jest turbina miedzy innymi. To że pękł nie musi oznaczać nic tragicznego. W tamtym miejscu trafia sie to czasami w 1.8T. W 1.8 jeszcze się nie spotkałem by tak zdarzyło.
Przyczyn moze być kilka i ja bym podejrzewał je bez oglądania w takiej kolejnosci
*zle zamocowany przewód, brak uchwytu na chłodnicy który to podtrzymuje w 1.8T
*uszkodzony korek układu chłodzenia, nie puszcza ciśnienia i tam wlasnie pęka pierw przewód.
*uszkodzenie mechaniczne przewodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum