Wysłany: Sob Cze 27, 2015 09:29 [R214]Rosnąca temp. na zamkniętej nagrzewnicy.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam ponownie koledzy.
Od dwóch dni obserwuje dość dziwną przypadłość.
Mianowicie po południu wracając z pracy po przejechaniu paru kilometrów, płynnie rośnie mi temperatura w moim Roverku. Dzieje się tak tylko na zamkniętej nagrzewnicy. Gdy otworzę nagrzewnicę temperatura z równą płynnością wraca do normy. W momencie kiedy dojdzie do punktu gdy włącza się wentylator trwa tak cały czas i nie chce opaść. Dodam że dzieje się tak zarówno na postoju jak i w trakcie jazdy. Wcześniej nie działo się nic takiego a działało normalnie w wyższych temperaturach otoczenia niż obecnie. Samochód jest po wymianie uszczelki pod głowicą, miał wymieniany termostat na nowy, zalany płynem Prestone i odpowietrzony wg instrukcji. Węże po rozgrzaniu twarde. Nagrzewnica grzeje jak powinna. Jutro idę zamówić korek zbiorniczka wyrównawczego tak na wszelki wypadek.
Proszę o porady co może być tego przyczyną.
ad.1. Wg schematu układu chłodzenia w miejscu zaznaczonym strzałką wąż doprowadzający i odprowadzający nagrzewnicy są połączone. Podejrzewam że są one połączone tam jakimś kanałem przelotowym(mam rację?). U mnie takiego czegoś nie ma. Są po prostu dwa węże nie połączone ze sobą. Czy to może mieć wpływ na mój problem?
Wg schematu układu chłodzenia w miejscu zaznaczonym strzałką wąż doprowadzający i odprowadzający nagrzewnicy są połączone. Podejrzewam że są one połączone tam jakimś kanałem przelotowym(mam rację?)
masz rację.
BlackMaster3 napisał/a:
Czy to może mieć wpływ na mój problem?
To na pewno stanowi przyczynę problemu, bo przy zamkniętej nagrzewnicy nie ma obiegu płynu chłodzącego w silniku.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum