Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 18:48 [R75] Klimatyzacja nie działa
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam, Klimatyzacja mi nie chodzi, proszę o pomoc.
Nabijana ostatnimi czasy dwa razy i sprawdzona szczelność.
Wentylator chodzi jak należy.
Sprężarka sprawna. Auto było u dwóch mechaników od klimy i tylko kiwali głowami i nie wiedzieli co nie tak.
I jeden fakt : jak ręcznie zewrę styki od przekaźnika odpowiadającego za klimatyzację to sprężarka rusza i wszystko działa jak należy, chłodzi aż miło ( testowane 30 min. ). Nie dochodzi napięcie sterujące tym przekaźnikiem, tylko nie wiem czemu.
A i przekaźnik sprawny.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 18:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 19:10
tak, ale ECM otrzymuje sygnał z potrójnego przełącznika ( trinary switch ) zamontowanego na przewodzie klimy po stronie pasażera. Może mieć przerwę albo nie mieć masy( wtedy nie przekazuje sygnału z ECM), przełącznik ten monitoruje ciśnienie czynnika i jak jest źle to wpływa na odłączenie sprężarki .
Są w nim dwa obwody.Jeden obwód to dwa przełączniki połączone szeregowo ( jeden rozłącza jak jest za niskie ciśnienie a drugi jak jest za wysokie ciśnienie ) i drugi obwód to przełącznik dający sygnał do włączenia wentylatora. Normalnie te przełączniki są zwarte , czyli przyłożenie sond miernika do pinu 1 i 4 powinno wykazać zwarcie , to samo z 3 i 2.
[ Dodano: Pią Wrz 18, 2015 20:16 ]
Zwarcie mam na pinach 1 i 4. Na 3 i 2 nie ma. Będe musiał chyba jeszcze przedzwonić kable między przełącznikiem a EMC.
[ Dodano: Czw Wrz 24, 2015 11:45 ]
Udało się
Gdzieś przerwany kabelek czarno czerwony między trinary switch a przekaźnikiem.
Puściłem nowy i śmiga aż miło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum