Wysłany: Sob Maj 05, 2007 21:51 [diesel] 10w40 syntetyk ?
Witam,
Zbliża mi się wymiana oleju. Pamiętam, że wcześniej zalałem Shell helix plus 10w40 (tak samo jak poprzedni właściciel). Znalazłem starą butelkę i zauważyłem, że jest to Shell Helix Diesel Plus 10w40 - w pełni syntetyczny olej do silników Diesla !
I teraz nie wiem czy lać to samo czyli syntetyk diesel plus, czy zmienić na zwykły Shell Helix plus 10w40 półsyntetyczny.
Uszczelka lekko się poci, ale oleju nie ubywa.
pozdro Damian
_________________ pozdrawiam Skiba
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 21:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 22:03 Re: [diesel] 10w40 syntetyk ?
Skiba napisał/a:
Witam,
Zbliża mi się wymiana oleju. Pamiętam, że wcześniej zalałem Shell helix plus 10w40 (tak samo jak poprzedni właściciel). Znalazłem starą butelkę i zauważyłem, że jest to Shell Helix Diesel Plus 10w40 - w pełni syntetyczny olej do silników Diesla !
I teraz nie wiem czy lać to samo czyli syntetyk diesel plus, czy zmienić na zwykły Shell Helix plus 10w40 półsyntetyczny.
Uszczelka lekko się poci, ale oleju nie ubywa.
pozdro Damian
10w40 to nie syntetyk tylko pół syntetyk, oba oleje to połsyntetyki
Jest możliwe, że shell stworzył olej syntetyczny o takich parametrach. Nigdzie nie jest powiedziane na 100% że każdy 10W-40 to półsyntetyk, chociaż to rzadkość.
Ja na miejscu Skiby zalałbym półsyntetykiem Shella i będzie OK
moze i tak licho ich tam zna co wymyslili ,ale lepiej zalac połsyntetykiem chyba ze ma mały przebieg roverek to zalej syntetykiem
177tys. na zegarze
I teraz do mnie dotarło, że wcześniej najprawdopodobniej zalany był półsyntetykiem shell, a ja zaraz po zakupie też kupiłem shell helix plus 10w40 ale syntetyk
moze i tak licho ich tam zna co wymyslili ,ale lepiej zalac połsyntetykiem chyba ze ma mały przebieg roverek to zalej syntetykiem
177tys. na zegarze
I teraz do mnie dotarło, że wcześniej najprawdopodobniej zalany był półsyntetykiem shell, a ja zaraz po zakupie też kupiłem shell helix plus 10w40 ale syntetyk
ale jak nie łyka oleju i nie cieknie to ja bym dalej jezdził na syntetyku a jak Cie to bardzo gryzie to zmienic na poł i tyle
a czy nikt nie jeździ na Lotos 10W40 ? jeśli chodzi o parametry to wydają się być dobre:
API SL/CF , Wsk lepk. 152, TBN 10,2.
Właśnie takim zalałem silnik ale narazie nie jeżdzę więc nie mam opinii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum