Wysłany: Sro Maj 23, 2007 08:55 [R220 sdi] Podłączenie radia
Witam. Problem nie tyczy się samego autka co prawda ale radia, które ostatnio zakupiłam. Może ktoś mi podpowie co zrobić z takim problemem : radio po wyłączeniu i ponownym włączeniu gubi zapamiętane i ustawione fale. Model radia to Pioneer DEH 1400 R (nadmienię, że bezpiecznik, który jest z tyłu radia jest to 10A i jest nie przepalony). Z góry dziękuję za wskazówki
Ostatnio zmieniony przez MaReK Sro Maj 23, 2007 09:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 08:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Źle podłączone radio. Przewód ze stałym '+' na podtrzymanie pamięci jest niepodłączony, albo podłączony pod zły styk w kostce. Ot i wsio
Przy wyłączonej stacyjce możesz włączyć radio?
Gdybys chciala tam dlubac sama, to szukaj wychodzacych z auta kabelkow czerwony i zolty
A tak podtrzymujac temat... ostatnio podlaczalem u Violli (tez 220sdi) sonyaka i tam wystarczyl jeden z przewodow, ktory zasilil w samym radiu dwa styki i to wystarczylo, a w moim R gdzie kiedys owe radio bylo montowane, taki patent nie dzialal
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Kiedyś w starych "pionkach" montowana była wewnątrz bateria litowa podtrzymująca pamięć. Jak padła trzeba było rozkręcić radio, wylutować ją i wstawić nową.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
wygląda na to że kabel pamięci nie jest podłączony (zółty kabel z czerwonym paskiem z napisem "memory") . Z kości przy radiu wychodzą dwa kable , patrząc na kość to górny rząd i 5 od lewej to żółto-czarny a kolejny to niebiesko-biały (z napisem "B REMOTE). Dodam że z kości od strony auta wychodzą jeszcze dwa kable pomarańczowy z napisem"car light" oraz czerwony z napisem "el antenna". Teraz mam pytanie jak to złączyć żeby wszystko było ok?
w/g mnie to dla Ciebie najwazniejszy to ten memory, on musi miec na stale +12V niezaleznie od polozenia stacyjki
el antenna jest do sterowania elektrycznie wysuwana antena ,jesli ja
reszta niewiem, albo nie jestem pewny
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
tyle, żeten kabel "memory" to wychodzi z kości od strony auta i do radia nie jest podłączone. Czerwony kabel Power 12V wychodzący z kości z auta jest połączony z dwoma kablami od radia : z czerownym ACC i żółtym BECK UP. Teraz pytanie moje jest takie: czy do tych trzech kabli ( 12v , acc i beck up) podłączyć powinnam kabel wychodzący z kości z auta z napisem 'memory"??
hmm to powinnas rozdzielic przewody z radia ACC i beck up
do ACC dac czerwony kabel +12V
a do beck up kabel memory
w razie co chlopaki mnie poprawcie
ciezko tak na odleglosc i bez miernika
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
bo na tym memory masz wlasnie caly czas +12V niezaleznie od stacyjki,
a z tego kabla czerwonego Power 12V poprostu napiecie znikalo po wylaczeniu stacyjki
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Dobrze by było po prostu sprawdzić (miernik, żarówka, cokolwiek innego) na którym kablu jest napięcie przy różnych połączeniach stacyjki
Ten kabel memory musi być odłączony do pinu podtzrymania w radiu (załącznik: dolna kostka pin nr 4) a kabel 12V do pinu zasilania radia (dolna kostka pin nr 7).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum