no to czuje sie wezwany do tablicy
pracuje w firmie produkującej gazy techniczne ba jestem odpowiedzialny za produkcję (m.in. oczywiście) mieszanki o nazwie TIREX (dawniej SecurPneus)
jest to mieszanka na bazie azotu o pewnej zawartości argonu
nie wypowiadam się na temat skuteczności bo wiadomo że produkt jest wymysłem speców od marketingu ale...
faktem niezaprzeczalnym jest to że w porównaniu do powietrza nie ma w mieszance (jak i w azocie) tlenu który przyczynia sie do starzenia się gumy,
secondo - nie ma w mieszance (jak i azocie) wilgoci więc nie ma zmiany cisnienia w oponie (wbrew pozorom wykraplająca i odparowywująca woda powoduje duże skoki ciśnienia w oponach) i tu jest jedyna opcja wpływająca na zuzycie paliwa ( zmiana przyczepności)
mieszanka ma jeszcze przewagę w stosunku do azotu zawartością argonu który z racji wielkości cząsteczek uszczelnia pory gumy zapobiegając spadkom ciśnienia
no to tyle
pozdrawiam
yhy... a z tego co jeszcze wiem, to w nie dalekim servisie pompują pentanem, więc jak to jest ? bo już słyszałem że popmują azot, propan-butan i pentan... co jeszcze wymyślą...
yhy... a z tego co jeszcze wiem, to w nie dalekim servisie pompują pentanem, więc jak to jest ? bo już słyszałem że popmują azot, propan-butan i pentan... co jeszcze wymyślą...
Pozdr
pentan - no nie wiem nie spotkałem się
ale pompowanie węglowodorami nie uważałbym za specjalnie bezpieczne
Ale co się przejmować starzeniem się opony! Zanim ona zparcieje wcześniej się zedrze.
Ewidentny chwyt marketingowy!
Pewnie masz rację, ale jak ja mam dwa komplety kół (zima-lato) to chyba lepiej gdy teraz zimówki leżą sobie napompowane azotem.
A i slyszałem też, że koła pompowane gazem można przechowywać w jednej (nie przekładając co miesiąc) pozycji przez cały czas leżakowania.
Niewiem ile w tym prawdy.
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 08:49
Cytat:
A i slyszałem też, że koła pompowane gazem można przechowywać w jednej (nie przekładając co miesiąc) pozycji przez cały czas leżakowania.
Raaany, to ktoś na prawdę przekłada co miesiąc opony na drugą stronę??!
I może jeszcze trzeba talkim posypywać i utrzymywać stałą temperature 15st i wilgotność 65% ? bo inaczej po roku są do wyrzucenia?
Nie no bez przesady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum