Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 19:22 [R420] Rura powietrza
Typ: SDi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witajcie,
Poszukuję nieskutecznie rury łączącej tego zakratowanego grzybka (po prawej stronie silnika, przez które zassysane jest powietrze) z obudową filtra powietrza (od spodu).
Niestety kopałem w RAVE i hmm.. nie znalazłem oznaczenia tej rury (najprawdopodobniej nie potrafię posługiwać się RAVEem, bo tam chyba jest wszystko). Chodziłoby o jakiś numer katalogowy, który w razie czego mógłby posłużyć do ustalenia jakiego zamiennika.
Wpadłem też na szatański pomysł kupna używanej rury (bo jak moja wygląda zamieszam fotki pod spodem). W tym celu udałem się do chłopaków z Sulechowa. Mieli oczywiście takie rury chyba z 5 - w stanie duuuużo lepszym od mojego dziurawca. Niestety wszystkie różniły się gumowymi mocowaniami. Próbowaliśmy założyć ale niestety nie pasowały!!!!
Pojechałem także w akcie desperacji na duży szrot w Raculi pod Zieloną Góra. Tam nawet nie widzieli jeszcze Rovera heheheh a co dopiero mieliby mieć jakieś części.
Na allegro nie widziałem. Pozostają mi 3 drogi:
1. Może ktoś z Was popytałby się u swoich źródeł, czy mają dokładnie taką samą (chodzi o mocowanie) rurkę i dla mnie zakupił (kasę oczywiście zwrócę)
2. Kupno po zdecydowanie wyższej cenie jakiegoś zamiennika lub oryginału
3. Kupienie rury o ciut mniejszym przekroju żeby włożyć do środka i w ten sposób przedłużyć agonię.
Teraz jeżdżę bez tej rury.
Poniżej zamieszczam foty owej rury.
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 18:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 20:08
e.. tą rurę można zdemontować (odpiąć) od grzybka (wlotu powietrza) - masz na zdjęciu. Po prostu się wyciąga, bo wlot powietrza jest przykręcony od góry. Wlot zostaje w samochodzie a rurkę wymieniasz.... no chyba że w sprzedaży jest razem......
BTW ten rysunek z tej rosyjskiej strony?! widziałeś cenę ok 180$ !!! porypało tych ruskich
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 07:18
sTERYD napisał/a:
a nie pytałeś:
a: w www.tomateam.pl
b: u handlarzy częściami z anglikow
myślę że taka rura to nie jest specjalnie delikatne zjawisko, i pewnie używka w dobrym stanie może Ci trochę posłużyć
ale co ja tam wiem
No własnie o to chodzi, że byłem u handlarzy anglikami (jedynymi których znam) w Sulechowie i mieli 5 sztuk - ale wszystkie z innym mocowaniem. Musiałbym wymieniać wraz z obudową filtra powietrza - a to podroży imprezę.
Napisałem - za Twoją wskazówką - do Tomiego. Zobaczymy co powie.
Może dzisiaj podjadę do JC Auto - może znajdą jakiś zamiennik.
[ Dodano: Sob Cze 30, 2007 1:56 pm ]
No to sobie poradziłem w domowy sposób.
Obdzwoniłem wszystko co się da chyba - w poszukiwaniu używanej rury. W akcie desperacji pojechałem na stację benzynową i kupiłem taśmę do uszczelniania - w awaryjnych sytuacjach - wydechu (koloru srebrnego). Zawinąłem prawie całą rurę prawie 3 razy i założyłem. Mam nadzieje, że ta prowizora wytrzyma.
Ten przypadek nasunął mi jednak myśl, że jednak ciężko z używanymi częściami do mojego silnika w okolicach Zielonej Góry.
Pozdrawiam serdecznie - temat do zamknięcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum