Wysłany: Nie Cze 24, 2007 23:38 [R420] Pożera olej ?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Kupilem jakis czas temu Roverka 420 Si
Niestety lubi pic olej gdzies na 1000 km z 1 litr, czy to normalne silnik ponad to dobrze pracuje auto jezdzi jak burza ale troche mnie to zastanawia czemu tyle pije oleju
Co prawda mam ciezka noge moze ma to jakis zwiazek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 19:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 23:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
trochę dużo.....
ale jeśli trzymasz go długo na wysokich obrotach (np. ciągniesz autostrada 200km/h przez 100km) to zawsze wciąga więcej niż normalnie...
a poza tym sprawdź czy nie kapie gdzieś
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
na szczescie nic nigdzie nie kapie a 200 km zdarzalo sie jechac chociaz przyznam sie, ze troche sie boje tyle jezdzic
ogolnie to smigam 140 - 180 w miescie normalnie ...
dodam jeszcze jedna dziwna sprawe silnik ma dziwne stuki, pracuje jakby diesel ojciec mowil, ze to zawory i wszystko jest ok ale mi sie wydaje, ze jednak nie moze ma to zwiazek ?
nie przyznawałbyś się chociaż
to już może trochę naciągnąć branie oleju, spróbuj pojeździć spokojnie i jeszcze powiedz jaki masz olej w silniku (marka/lepkość)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
nie chodzi o to ze w miescie jezdze 140 - 180 bo bym sklamal
w miescie max 70 - 80 a ogolnie to 60 nie mniej szalony to nie jestem w trasie to mam swoje teorie, ktore sa sprawdzone i nie zmienie zdania
Niestety lubi pic olej gdzies na 1000 km z 1 litr, czy to normalne silnik ponad to dobrze pracuje auto jezdzi jak burza ale troche mnie to zastanawia czemu tyle pije oleju
Może nie "pije", tylko "zwraca"?
Nie ma nigdzie wycieków?
Jaki przebieg?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
podobno nowe auta maja w standardzie branie oleju (moj moze nie jest nowy bo z 97) ale do tych z salonu leje sie niby conajmniej 400ml na 1000 km wiec moja malo odbiega od normy
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 23:04
chrupol napisał/a:
podobno nowe auta maja w standardzie branie oleju
To się zgadza, u mnie w firmie kupili 2 lata temu corsy 1,2 (albo 1,4 bo dokładnie nie pamiętam) 16v, to one chlały na dzień dobry ponad 100cm3 oleju na 1000 km pomimo że były nówki funkiel sztuki, i nie to że jedna ale wszystkie bardzo podobnie.
podobno nowe auta maja w standardzie branie oleju (moj moze nie jest nowy bo z 97)
Mój też jest z '97 roku i nie bierze nic.
kvs napisał/a:
To się zgadza, u mnie w firmie kupili 2 lata temu corsy 1,2 (albo 1,4 bo dokładnie nie pamiętam) 16v, to one chlały na dzień dobry ponad 100cm3 oleju na 1000 km pomimo że były nówki funkiel sztuki, i nie to że jedna ale wszystkie bardzo podobnie.
Nie porównuj opla z Roverem. Ople są znane z tego, że łykają olej. Sąsiad kupił dwa lata temu nową vectrę i od początku brała. Dzisiaj klnie jak szewc z powodu oleju (łyka mu ponad litr na 1000km).
mój bilans z olejem: 16000 - 0,7l To pewnie też uzależnione jest od tego jak się trafi, Jak kupiłem to był już zalany na swieżo bo olej był czyściutki. Olej zwał się....VEDOIL czy coś takiego, w każdym razie był rekomendowany przez niemieckie ASO ROVER Wiec jak coś to takim zalewajcie, bynajmniej go nie ubywa a autostradą często smigam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Kupilem jakis czas temu Roverka 420 Si
Co prawda mam ciezka noge moze ma to jakis zwiazek
Witam
Moim skromnym zdaniem cos jest nie tak. Aktualnie w 214i zalany mam olej 5w30/40 dokladnie nie wiem ale jest to syntetyk shella - na 13000 km wzial niecale 3 litry oleju z czego bierze zazwyczaj w trasie Wroclaw-Krakow A4'ka ze srednia predkoscia 140-150 km/h. Przez 3 miesieczny brak wyjazdow do Krakowa pora zimowa nie wzial praktycznie nic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum