Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:48 [214Si 94'] Układ wydechowy
Postaram się opisać problem tak prosto, jak tylko będę w stanie.
Po wycięciu kata, który zaczął brzęczeć odgłosy wydobywające się z układu wydechowego są delikatnie mówiąc wkurzające . Stopniowo problem irytujących dźwięków nasila się stąd moja decyzja o podjęciu zdecydowanych kroków w tej sprawie.
1. Czy założenie nowego kata ( ew. jakiegoś tłumika zamiast niego, bo na kacie mi prawdę mówiąc nie zależy ) wystarczy aby problem usunąć
2. Ze względu na dość leciwy tłumik środkowy i końcowy ich wymianę także trzeba wziąć pod uwagę. Niestety po wstępnym rozglądnięciu się zauważyłem dość duży problem z dostaniem odpowiednich części ( sprzedawcy straszą tym, że producenci polscy nie wykonują ich do tego modelu). Czy ktoś ma namiar na jakiś sklep lub firmę wytwarzającą takie tłumiki
Mam nadzieję, że ktoś już przechodził podobne "rozterki" i wyciągnie pomocną dłoń
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ze względu na dość leciwy tłumik środkowy i końcowy ich wymianę także trzeba wziąć pod uwagę. Niestety po wstępnym rozglądnięciu się zauważyłem dość duży problem z dostaniem odpowiednich części ( sprzedawcy straszą tym, że producenci polscy nie wykonują ich do tego modelu). Czy ktoś ma namiar na jakiś sklep lub firmę wytwarzającą takie tłumiki
Jeżeli stary się tłucze i zostanie wyrzucone, to logiczne, że dźwięku odejdą.
Napisałem w poście, że kat został już usunięty. Z tego co mi się wydaję, po usunięciu kata spaliny nie napotykają na żadną przeszkodę i walą prosto w środkowy tłumik ( stąd nieprzyjemne dźwięki pojawiające się przy przyspieszaniu na poziomie 3tys obrotów i w czasie szybszej jazdy ). Czy jest coś co można zamontować by spaliny zaraz za kolektorem były w jakiś sposób hamowane?? Strumienica to chyba zły pomysł bo ona jeszcze przyspiesza spaliny
Z tego co mi się wydaję, po usunięciu kata spaliny nie napotykają na żadną przeszkodę i walą prosto w środkowy tłumik ( stąd nieprzyjemne dźwięki pojawiające się przy przyspieszaniu na poziomie 3tys obrotów i w czasie szybszej jazdy ). Czy jest coś co można zamontować by spaliny zaraz za kolektorem były w jakiś sposób hamowane?? Strumienica to chyba zły pomysł bo ona jeszcze przyspiesza spaliny
Możesz założyć katalizator uniwersalny albo strumienicę.
Poza tym co to za dźwięki się z tego wydechu wydobywają?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Tymczasowo jest włożony kawałek zwykłej prostej rury. Co do złączki to nie sądzę. Przy wyższych obrotach wewnątrz samochodu słychać po prostu buczenie a złączka by chyba brzęczała.
W IC widziałem ale przyznam, że są dość drogie Jutro pojadę do gościa od wydechów i spróbujemy narazie wspawać zamiast prostej rury tłumik. Mam nadzieję, że to choć trochę załagodzi sytuację.
[ Dodano: Sro Lip 18, 2007 12:56 pm ]
Po założeniu tłumika brzęczenie niemal całkowicie ucichło, niestety trzeba będzie założyć w najbliższym czasie nowy tłumik końcowy i środkowy bo są już puste pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum