Wysłany: Sro Lip 18, 2007 13:04 No i miałem stłuczkę... :(
i to z własnej winy.
Ale jak głupio ja to zrobiłem:
Stanąłem na światłach za jakąś 3-4 letnią Corsą, ale że na mojej wysokości zaczynał się pas dla skręcających, to postanowiłem być uprzejmy i podsunąć się jak jak najbliżej Corsy, żeby ułatwić wjazd na ten pas.
Jak pomyślałem tak zrobiłem, tylko po podjechaniu na 10 cm do Corsy nie wrzuciłem na luz, a po chwili bezmyślnie puściłem sprzęgło...
Na szczęście mój Roverek ma tylko pogiętą tablicę (bo zderzak porysował poprzedni właściciel, a ja go jeszcze nie zrobiłem), a Corsa miała porysowany zderzak i połamane zaczepy zderzaka w okolicy tablicy rejestracyjnej.
Napisałem oświadczenie i się rozjechaliśmy - stracę 10% zniżek (w sumie 20%, bo nie dostanę dodatkowych 10% za ten rok), ale wydaje mi się, że naprawa i lakierowanie zderzaka w ASO w Wawie będzie kosztowało więcej.
W ramach szukania pozwytywów - dobrze, że nie było Policji, bo jeszcze 300 zł za spowodowanie kolizji bym dostał.
W sumie bez sensu...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 18, 2007 13:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
chyba kazdy w zyciu musi przez to przejsc.
Ja na wlasna prosbe skasowalem chlopu plot i porysowalem cale auto...
Kosztowalo mnie to 2 tys z hakiem ale auto mam polakierowane... jednak zawsze juz bede sie z tym zle czul, ze rozwalilem auto z wlasnej winy i nie uniknalem kolizji
Z pozytywow to na pewno to, ze teraz jak jade po mokrej, sliskiej nawierzchni to czuje respekt do praw fizyki i naturry
Nie martw sie Maciej... znizki sie odrobi, zderzak i tak byl do lakierowania...
Za jakis czas zapomnisz o sprawie
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
jak sie cos ma sp#$%^& to sie sp #$%^&
Ja swojego rowniez niedawno delikatnie skasowalem ale mialem remoncik wiekszy niz malowanie zderzaka. efekt taki ze sprzet lepiej wyglada i jezdzi niz poprzednio
Pozdro
No ja już miałem kilka przygód - ale nawet jak skasowałem poprzednie R623, to nie było to w tak głupi sposób - wtedy okazało się, że jechanie 30 km/h prosto po prostej drodze w zimie to czasem za szybko, ale teraz to przeszedłem samego siebie...
Ale co tam, ważne, że innym, mi, ani autku się nic nie stało, a ten przypadek to dla mnie kolejny dowód na to, że im wolniej jadę, tym jestem mniej skoncentrowany - nigdy nie miałem żadnej przygody powyżej 40 km/h, a jeżdżę dość szybko, za to przy mniejszych prędkościach, jak widać, różnie to bywało...
Nie martw się, Maciej
Czasem tak się zdarza i już.
A co do zależności koncentracji o prędkości, to się z Tobą zgadzam
Nie wiem tylko czy jadąc cztery razy szybciej jestem cztery razy bardziej skoncentrowany, czy nie Bo mam przecież wielokrotnie mniej czasu na wszystko.
Ale większa prędkość mnie dyscyplinuje. Przynajmniej tak mi się wydaje.
_________________ "Racing Is Life. Anything that happens before or after is just waiting..."
S.McQueen, Le Mans
albo może inaczej; nie zapomnisz, ale będziesz miło później wspominał
co do prędkości jazdy to podoba mi się podejście Korwina Mikke - wg. niego powinno się jeździć szybciej, ponieważ jesteś właśnie bardziej skoncentrowany, a jadąc wolniej, jazda zaczyna być nużąca i przez to nie zwracasz takiej uwagi na to co wokół ciebie i w ten sposób łatwo o głupią stłuczkę
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
16V; - MG ZR 160; - Golf V 2.0TDI; - Golf VI GTD
Ostatnio zmieniony przez Tempest Sro Lip 18, 2007 15:39, w całości zmieniany 1 raz
A ja sadze, ze powinno sie jezdzic na tyle szybko na ile pozwala rozwaga i umiejetnosci kierujacego (nieprzeceniajacego swoich umiejetnosci) oraz warunki panujace na drodze.
Dlatego 180 - 190 km/h na drodze dwupasmowej i suchej nawierzchni rozwijam w mniejszym stresie, ale w miescie na naszych drogach to byloby juz przegiecie.
A co do szybkosci i koncentracji no coz... mniej czasu na myslenie o glupotach
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Dlatego 180 - 190 km/h na drodze dwupasmowej i suchej nawierzchni rozwijam w mniejszym stresie, ale w miescie na naszych drogach to byloby juz przegiecie. (...)
A pusta Siekierkowska?
_________________ "Racing Is Life. Anything that happens before or after is just waiting..."
S.McQueen, Le Mans
Maciej nie przejmuj sie... powodem do radosci jest to, ze to tylko takie malutkie pukniecie. Ostatnio mialem tez... auto nie wyhamowalo (lub ja nie wyhamowalem) i mam ciut zgniecione. Jak zrobili mi kosztorys to ciesze sie, ze tak slabo jest pukniete. Droga zabawa takie gniecenie auta
Uszy do gory... bedzie dobrze.
A mnie nauczylo to jednego - mokra droga nie jest tak przyczepna jak sie wydaje przed hamowaniem Teraz juz jezdze wolniej na mokro....
_________________ God, root - what's the difference?
No spoko - poszkodowany do mnie zadzwonił wieczorem, że w warsztacie zaproponowali mu wymianę zaczepów zderzaka i lakierowanie za 500 zł, więc pokryję to i z głowy, bo utrata 20% zniżek na OC na 3 lata kosztowałaby mnie drożej, a z poszkodowanym umówiliśmy się, że jak naprawa nie będzie za droga, to ja mu kasę, a on mi oświadczenie i po sprawie.
I to chyba jest najlepsze rozwiazanie. Grunt, zeby obie strony byly usatysfakcjonowane, a nie ubezpieczalnia czy Policja. Ja mam dodatkowo taki problem, ze korzystam ze znizek ojca, wiec gdyby cos to polecialoby mojemu ojcu, a to juz nie byloby mile.
_________________ God, root - what's the difference?
Dlatego 180 - 190 km/h na drodze dwupasmowej i suchej nawierzchni rozwijam w mniejszym stresie, ale w miescie na naszych drogach to byloby juz przegiecie. (...)
A pusta Siekierkowska?
Pusta siekierkowska jest b. zdradliwa. Raz juz sie przekonalem.
Moze jak jest bezwietrznie i sucho ...
Zreszta teraz maja sie tam pojawic skanery wjazd/wyjazd... to ja bym tam nie przeginal
Pozdrawiam,
No to sprawa załatwiona. Mam spowrotem moje oświadczenie oraz podpisane oświadczenie poszkodowanego, że pieniądze przyjął, pokrywają one koszty naprawy i nie będzie zgłaszał dalszych roszczeń.
W sumie trafiłem na bardzo rozsądnego i sympatycznego człowieka. Dosłownie trafiłem.
Rano zauważyłem, że zderzak przesunął się o jakoeś 0,5 cm, ale w niczym to na razie nie przeszkadza - klapa otwiera się normalnie i światła też świecą tam gdzie powinny.
Całe szczęście... czyli mozna powiedziec, ze sprawy nie bylo
W ogole to nie byla stluczka tylko... jakis dran na parkingu cofal i przywalil... uciekl z miejsca zdarzenia i teraz masz lekko popsuty zderzak - tak mysl bedziesz sie z tym lepiej czul
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum