Wysłany: Sob Lip 21, 2007 14:30
potrolu napisał/a:
witam
chyba nareperowałem klimę upuściłem trochę gazu nie wiem czy dobrze 1sek.. z grubej rury i tak samo z cienkiej nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dzisiaj jeszcze się nie wyłączyła po testuję jeszcze jutro
podzro
Jeśli bardzo chcesz uniknąć wizyty w serwisie to możesz jeszcze upuścić. 1 sek... to prawie nic. Upuść ze dwa, trzy razy po 5 sek.. ale tylko ze strony ssącej (tej grubszej). Po stronie cieczowej możesz się poparzyć odparowującym czynnikiem!
Napisałeś, że po upuszczeniu, czuć wewnątrz wilgocią, może to znaczyć, że klima zaczyna działać i powodem awarii jest jednak nadmiar czynnika, a odgrzybianie obowiązkowe.
_________________ Wszystko dla ludzi, byle z głową.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 21, 2007 14:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja - podobnie jak mmaniek - wypuściłbym jeszcze trochę czynnika, albo - jak radzi henryk_w - podjechał do serwisu, aby sprawdzili jego ilość.
Skoro jednak w pięciu warsztatach rozkładają ręce, a Twoja klima nadal nie działa poprawnie, to ja nie zastanawiałbym się długo - tylko wypuszczał czynnik i testował czy jest lepiej.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Też bym spróbował dalej upuścić czynnik, lub podjechał ponownie na sprawdzenie ilości płynu w układzie. Co do wilgoci w powietrzu po wyłączeiu klimy, to całkowicie normalne. Pzecież parownik podczas pracy jest zimny i skrapla siena nim woda, więc po wyłacznei klimy woda która wcześniej sieskropliła zostaje odparowywana i stąd wilgoć. To nie jest wina filtra pyłkowego. Ilość płynu jakąm sz miec w układzie znajdziesz w RAVE, lub może któryś z posiadaczy R75 będzie tak uprzejmy i ją poda
jest już lepiej upuściłem jeszcze trochę gazu i jeszcze mi się nie wyłączyła chyba jest git ale zauważyłem jeszcze jedno zjawisko tj; wcześniej za każdym razem jak uruchamiałem samochód to włączał mi się zawsze obieg wewnętrzny powietrza nawet jak go wyłączyłem przed zgaszeniem , a teraz nie na 10 prób raz się tylko włączył co to jest czy on powinien się włączać czy nie
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 09:42
jeżeli przed wyłączeniem silnika wyłączyłeś nawiewy lub klimę, to nawiew nie powinien się włączać. Jeżeli nie wyłączyłeś, to po przekręceniu kluczyka w poz.II włączy się nawiew bez klimatyzacji, która działa wyłącznie przy zapalonym silniku.
Włączaniem obiegu wewnętrznego steruje komputer klimatyzacji. W upalne dni - jak samochód jest nagrzany - praktycznie zawsze włącza się obieg zamknięty po uruchomieniu samochodu (i włączeniu klimy). Teraz - jak jest chłodniej - nie musi tak być.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
jest już lepiej upuściłem jeszcze trochę gazu i jeszcze mi się nie wyłączyła chyba jest git
Mialem podobny numer, 120 okolo 2,5tys obrotow i klima out, kombinowalem z upuszczaniem itp... problem zniknal dopiero po wymianie lewego czujnika abs (ktory mialem skopcony i zolte kontrolki doprowadzaly mnie do rozpaczy). Nie wiem czy to przypadek czy nie, w kazdym razie moze pomiar predkosci z lewego kola jest jednym z inputow do ukladu sterujacego klima. Teraz czy jade 120 czy 160 klima chodzi non stop.
Chciałbym się podłączyć do tematu klimy i zapytać czy ktoś z szanownych kolegów mógłby wyjaśnić jak wygląda obieg powietrza w tzw. obiegu zamkniętym oraz obiegu nazwijmy standardowym czyli otwartym, tzn. skąd dokładnie powietrze jest zasysane do dmuchawy i którędy podąża zarówno w jednym i drugim przypadku. Jest to dla mnie o tyle istotne, że przy obiegu zamkniętym wyczuwam zapach spalin w kabinie a przy otwartym tego nie ma.
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 16:29
tu jest coś więcej http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=42787
przy obiegu wewnętrznym zamykana jest klapka od wejścia świeżego powietrza i powietrze wewnętrzne jest zabierane z tego samego miejsca tylko , że z kabiny.Tobie może cały czas spaliny dostają się do kabiny tylko przy obiegu zewnętrznym tego się nie czuje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum