Robert66, popraw tytuł wątku! Podaj w nim wersję silnikową oraz rocznik samochodu. Ujmij całość w nawiasy kwadratowe.
Dlaczego nie stosujesz się do zasad kącika?
Pierwsza sprawa to powinieneś napisać na swoim poście jaki masz rodzaj klimatyzacji<manualna czy klimatronic>.
Bo to jest bardzo ważne ponieważ klimatronik bardzo lubi sie psuć a jeżeli masz manualną to posprawdzaj czujniki klimatyzacji bo mogą być uszkodzone.
Prawdopodobnie powinien być drugi czujnik poniważ czujniki służa do włączania klimatyzacji<czyli spręrzarki> a drugi Do włączania wętylatora chłodnicy.
Czasami bywa że jest jeden czujnik ale z kilkoma stykami.
Jezeli masz pojedynczy czujnik to musisz miec jeszcze drugi.
Przeglądnij wszytkie rury i filtr<osuszacz gazu>. Przegladnij instalację elektryczną przy sprerzarce i sprawdz bezpieczniki.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 52 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 12:20
hmmm nie czujniki tylko przelaczniki wlanczaja sprezarke i wentylatory
schemat instalacji powinien byc podobny jak w moim R 420D poszukaj jest na forum
jesli zalancza sie klima z krutko spieta to moze masz walniety czujnik temperatury na pompie (tak jak ja mialem) temat byl walkowany szukaj na forum jest
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jadę jutro do elektryka, zobacze co mi powie. Czeka mnie daleki wyjazd na wesele ok 400km i klima przydałaby sie. Jak mi powie 200 pln za naprawę to podziękuje narazie.
napewno nie
1. czujnik temperatury oleju (przy filtrze oleju)
2. czujnik ciśnienia (przy osuszaczu)
3. termostat (przy parowniku)
i pewnie jeszcze jakieś (jak ktoś już wspomniał czujnik temperatury przy pompie )...
ma co padać
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Elektryk się wyłożył i podał mi adresy serwisów co klimę naprawiają w Krakowie ( pewnie ceny serw zaporowe) ,a ja jestem z OLkusza. Myślałem też żeby od innego Rovera przełożyć wyłącznik klimy na chwilę bo elekt coś wspominał, że nie podaje napięcia na przewód bo jak już wspominałem na krótkie podłączenie klima działa.
Nie ściągłem schematu bo nie jestem klubowiczewm. A elektryk chyba miał marne pojęcie o klimie lub niechciało jemu sie robić tego,stawiam na 1. Skwitował, że to prozaiczna tylko usterka ale on tego nie zrobi.
RAVE (to nowsze) jest dostępne nie tylko dla klubowiczów.
(przed uruchomieniem ZTCP trzeba cofnąć datę) poszukaj tam schematu elektrycznego klimatyzacji i wentylacji. Z tym schematem każdy elektryk powinien zaleźć usterkę nie ważne czy będzie się znał na klimie, czy nie. A swoją drogą, jakby mu się chciało, to bez schematów też by sobie poradził
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
wszystko w porządku
*.iso to obraz płyty, czyli da się nagrać, lub zamontować w dowolny napęd wirtualny
polecam daemon tools łyka wszystkie dostępne formaty
Ja miałem problem z klimatyzacją w moim R400 i byłem w Krakoie, w serwisie allhappy - ceny do przyjęcia. Ale nie napisałeś nigdzie (albo nie doczytałem) - czy sprawdzany był czynnik w układzie? Czy podłączona na krótko sprężarka tylko się włącza, czy również chłodzi?
Jeśli nie sprawdzałeś czynnika to ja pierwsze kroki robiłem w Trzebini. Tutaj za 180 zł sprawdzili szczelność układu (wyszła ok) i nabili klimę od podstaw (bo było pusto). Niestety po tygodniu zeszło wszystko, ale oddali pieniądze i skierowali do Krakowa.
Pracuję pod Olkuszem, więc jakby co, to wal, w miarę możliwości mogę pomóc. Co prawda na razi mam urlop, ale już niedługo
Klima była nabijana czynnikiem i wymieniony był płyn w pompie klimy mieśiąc temu i było ok. Tydzień temu sprawdzałem i jest pełna, ciśnienie też ok. Na krótko też chłodzi. Chciałem podmienić na chwilę ten wyłącznik co się wciska klime na desce rozdzielczej z kimś co ma taki sam i sprawdzić czy aby on niedomaga.
Bo jak się z długów wygrzebię (czyt. wprowadzę się do domu) to zostanę klubowiczem i mój głos będzie mocniejszy
Już zaraz wpisuję konentarz.
[ Dodano: Pon Lip 30, 2007 10:07 pm ]
Robert66 napisał/a:
Chciałem podmienić na chwilę ten wyłącznik co się wciska klime na desce rozdzielczej z kimś co ma taki sam i sprawdzić czy aby on niedomaga.
Jeśli w 45 jest taki sam jak w 400 to nie ma problemu, ale na szybko możesz to sprawdzić zwierając styki w wyłączniku "a krótko", niestety, który z którym to nie pamiętam, ale w Rave jest rozpiska.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 156 Skąd: Osiek k/Oświęcimia
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 15:35
Robert66 napisał/a:
sprawdzałem i jest pełna, ciśnienie też ok. Na krótko też chłodzi.
Robert66,mam ten sam problem.Właśnie wróciłem od elektryka ,który stwierdził,że mam padnięty czujnik,który jest na filtrze - osuszaczu.
Na krótko spinał i klimka działała,ale stwierdził,że ten czujnik jest konieczny.
Zastanawia mnie tylko jedno : czy to prawda,co on mi powiedział,że muszę spuszczać czynnik,żeby wymienić ten czujnik?
_________________ Był Roverek....i jeszcze będzie !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum