Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 07:21 [Freelander] Hałaśliwa klima
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam,
Mam problem z klimatyzacją w swoim roverku. Otóż po włączeniu klimatyzacji hałasuje dosyć głośno klima (na tyle iż słychać w kabinie).
Słychać dobiegające z silnika terkotanie.
Na początku myślałem iż jakiś syf wkręcił się w wentylator od klimy ale po dokładniejszym zlokalizowaniu hałasu nie nie było złudzeń. Hałas zlokalizowałem przy kompresorze.
Dodam iż klimatyzacja jest sprawna, chłodzi dobrze. Czasami też nie hałasuje, niestety częściej hałasuje.
Doradźcie co z tym robić.
Freelander 2004, TD4
Rover 400 Sdi, 98
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 13, 2010 11:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 07:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przede wszystkim podjedź do serwisu klimatyzacji, aby sprawdzili Ci stan czynnika w układzie
W swoim roverku uzupełniłem po raz pierwszy klimę, ale poprzez znajomego, który pracował kiedyś w serwisie. Po kilku dniach użytkowania klimy (było wszystko OK) załączyłem ją i ... myślałem, że rozpada mi się nadwozie . Strasznie głośny terkot spod maski jakby wentylator się urwał i obijał o wszystkie podzespoły w silniku . Jak się okazało miałem ZA DUŻO czynnika w układzie, wystarczyło go upuścić i od tamtego czasu wszystko gra jak należy A hałasował oczywiście kompresor klimatyzacji
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum