problem polega na tym ze....
jadac czasami zapala mi sie czasami czerwona kontrolka (nie potrafie jej fachowo nazwac .. kontrolka ta ma wizerunek malego silnika ala pompa..... ) gdy zapala mi sie ta kontrolka na ułamek sekundy wszystkie wskazniki na wszystkich zegarach spadaja do zera.... przygasa radio i czasem zdarzy sie ze zapali sie kontrolka od podgrzeania swiec..... sam silnik pracuje normalnie pod warunkiem ze nie bede energicznie ruszal badz przyspieszal wowczas przy zapalonej kotrolce na ulamek sekundy silnik gasnie powodujac szarpniecie....
spotkal sie ktos z takimi objawami
wiem ze trzeba jechac na diagnostykie komputerowa...wiec takiej odpowiedzi nie oczekuje ...
FSEbola
Ostatnio zmieniony przez FSEbola Wto Paź 02, 2007 19:55, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 19:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No to na początek proponuję sprawdzić wszystkie przewody w okolicy silnika i komputera - czy nie poprzecierane itd. Jak to nic nie da, to będziemy się martwić dalej , chyba że mądrzejsi coś jeszcze podpowiedzą
Wspomne ze bylem u trzech diagnostow .... oczywiscie zaden nie mial oprogramowania do SD 220 .. ale wrozac z fusow jeden stwierdzil ze to moze byc przyczyna alternatora ...a drugi ....( i tu mnie załamał) postawil na pompe
jezeli bedzie to pompa .. to jaki jest koszt naprawy tej usterki ?
regeneracja??
nowa pompa??
uzywana
ZTCP to w SD pompa sterowana jest mechanicznie, a wygląda mi to na usterkę elektryki (dziwne zachowanie kontrolek).
Alternator - hmmmm, może i tak, ale mało prawdopodobne, jak dla mnie.
pompa nieeee skoro silnik pracuje OK. sprawdź wszystie dostępne połaczenia masowe w aucie, . Ich spis jest w RAVE a link do RAVE jest w technicznym FAQ na www.roverki.pl. może to być i alternator (któras dioda czasem robi zwarcie może )
[ Dodano: Wto Paź 02, 2007 21:18 ] thef, to jest SD a nie SDi w nim jest "trochę" inaczej
silnik pracuje OKEy przy normalniej plynnej jezdzie ....ale gdy energiczniej rusze badz bardziej przyspiesze ... to tak jakby odcielo zaplon...
za to przy normalnej , plynnej jezdzie gdy owa kontrolka zapali sie to nie nastepuje odciecie zaplonu ....
silnik pracuje OKEy przy normalniej plynnej jezdzie ....ale gdy energiczniej rusze badz bardziej przyspiesze ... to tak jakby odcielo zaplon...
za to przy normalnej , plynnej jezdzie gdy owa kontrolka zapali sie to nie nastepuje odciecie zaplonu ....
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 22:11
ciekaw co za matołek w anglii wsadził mems do sd , jest taki kiepski system, podłączając testbook żeby sprawdzić błędy trzeba się nieżle nagimnystykować włączyć/wyłaczyć , robiąc to 5 razy dziennie
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
i to:
FSEbola napisał/a:
gdy zapala mi sie ta kontrolka na ułamek sekundy wszystkie wskazniki na wszystkich zegarach spadaja do zera.... przygasa radio i czasem zdarzy sie ze zapali sie kontrolka od podgrzeania swiec.....
wskazywałoby na to o czym pisze brt - problem z masą lub jakimś przewodem.
Ja to bym wogóle zaczął od sprawdzenia mocowania akumulatora i klem, bo może coś się poluzowało i przy przyspieszaniu coś się przesuwa/rozłącza.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum