Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 18:56
Ogólnie ludzie stosują różne płyny ale Rover Land Rover zaleca stowanie w silnikach serii K płynu Texaco (różowego) zapobiega to powstawaniu ewentualnych wżerów na bloku silnika.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
cige jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji <edytuj> w pierwszym poście) ...
a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
poczytaj naszą stronę główną, a zwłaszcza dział poświęcony modelom ROVERków
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Najlepiej popraw temat tak jak o to prosił moderator. A później użyj funkcji "szukaj". Było, o tym wiele razy. Jeżeli pojedziesz do jakiegokolwiek serwisu to takowy płyn Ci dopasują. Ja zastosowałem mieszalny z większością innych i jestem zadowolony.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
proszę mi podać jaki płyn leje się do układu chłodzącego w reverach 400 bo mam braki a włascicielem rovera jestem od 3 tygodni
-----------------------
a ja proszę o poprawienie tematu zgodnie z instrukcją zawartą w moim poprzednim poście ...
więcej próśb nie będzie
ponadto proszę byś sprecyzował w swoim profilu skąd jesteś, bo tu większość z nas jest z Polski
-----------------------
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Ostatnio zmieniony przez giewu Czw Paź 25, 2007 21:16, w całości zmieniany 1 raz
proszę mi podać jaki płyn leje się do układu chłodzącego w reverach 400 bo mam braki a włascicielem rovera jestem od 3 tygodni
za pierwszym razem tez widzieliśmy
w reverach to nie wiem
ale skoro jesteś właścicielem Rovera, to może Cię zainteresuje że układ chłodzenia napełnia się płynem niezamarzającym do chłodnic aluminiowych
są dwa rodzaje takich płynów: oparte na glikolach propylenowym (czerwony) i etylenowym(niebieski/zielony czy coś pomiędzy) przy czym po zmieszaniu płyny te nie tracą swoich właściwości jednakże uzupełnianie zalecane jest zgodnymi płynami lub wodą (destylowaną lub demineralizowaną).
Jeśli chodzi o wytwórców to ilu kierowców tyle zdań, ważne żeby płyn był faktycznie niezamarzający.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
cige, widzę, że chciałeś poprawić temat, ale musisz to zrobić naciskając "Edytuj" przy PIERWSZYM Twoim poście w tym wątku (a nie pisząc kolejny post z niwym tematem).
I musisz podać jeszcze rocznik, np. tak:
"[R414 Si 16v '96] Płyn do układu chłodzenia"
Ja używam Prestone i jest ok.
Wcześniej był koncentrat GlaceElf (ale trudno go kupić) i też było ok.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum