Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Kupiłem zmieniarkę CD (jak na dołączonych zdjęciach) wymontowaną z samochodu Rover 75, podłączoną uprzednio do zestawu Rover Alphine Symphony.
Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem R75+Alphine Symphony.
Pewien siebie otworzyłem schowek pasażera ... i echo - nie ma żadnych kabli/wtyczek w które mógłbym się wpiąć.
Powiedzcie mi proszę - gdzie jeszcze mogę szukać okablowania/umiejscowienia zmieniarki, czy jeśli samochód wyjechał do dealera bez zmieniarki, konieczne jest montowanie jakiś dodatkowych przewodów ?
Jeśli tak, to jakich, czy można je zrobić samemu ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lis 28, 2010 00:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 07:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
u mnie w bagażniku to jest wiązka z wtyczką ale do opcjonalnego czytnika płyt do nawigacji. a po mojemu to przewód do zmieniarki gdzieś z przodu powicnien być, no chyba że nie założyli fabrycznie.
Z tyłu (w bagażniku) nie mam - bo chyba dobrze rozumiem, że żeby dostać się do kabli/nagrywarki nie powinienem zrywać wyściółki z boku bagażnika ? Powinna być klapka/schowek....
Z przodu ... gdzie z przodu ? Pod schowkiem pasażera ? W schowku ?
W rave narysowana jest instrukcja instalacji w schowku pasażera, ale to chyba (według mnie) nie jest najlepszy pomysł - traci się schowek ..
Anyway - nawet jeśli w schowku (moja strata) to gdzie szukać tego kabelka/wtyczki w którą mogę wpiąć zmieniarkę ?
Czy konieczna jest wizyta u elektryka, czy też dam radę zrobić to sam ?
jeśli jest, to pod schowkiem pasażera. W moim Roverku w schowku jest tylko dziurka przykryta wykładziną a kabel leżał luzem pod schowkiem przy bezpiecznikach.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Paź 30, 2007 20:15
Oryginalnie zmieniarka jest montowana w schowku , co do instalacji to nie w każdym aucie jest , opcjonalnie można taki odcinek wiązki dokupić w oryginale lub zrobić coś samemu (albo elektryk lub spece od sprzętu)
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
tylko nie wiem po kiego reszta tych kabli skoro do cd dochodzi tylko ten
4- kable to audio,2 kable to zasilanie i 1 kabel sterowanie i UWAGA na kolory bo nie wiadomo jak zachowa sie K-BUS gdy przez pomyłkę dostanie napięcie 12V
_________________ Rover 75 2.0i
Ostatnio zmieniony przez ENU Wto Paź 30, 2007 23:21, w całości zmieniany 1 raz
kurde .. nigdzie na polskich stronach nie widzę tego ... od angoli na odmianę za transport jak za Wódkę Może jest ktoś kto handluje tym w Polsce, ew. może zrobić taki kabel ?
Jak nie to trzeba będzie się przeprosić z ebay'em
Niestety nie - to jakieś wewnętrzne rozwiązanie Rovera/BMW - jestem po kilkunastu telefonach do sklepów/warsztatów CarAudio i wszędzie otrzymywałem tę samą odpowiedź - nie ma....
Po telefonie do ASO gdzie Pan zażyczył sobie 630 zł za ten kabelek, przeprosiłem się z EBay i mam zamiar kupić go za 7 +15 (przesyłka !!) funtów /
Wyjmij radio i sprawdź za radiem. Jak orginalnie była zmieniarka tylko handlarz ją sobie "pożyczył", to mógł wciągnąć przewody za radioodbiornik, żeby nie rzucał się w oczy ich brak.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Radio wyjmowałem ponieważ było zakodowane, i nie rzucił mi się w oczy tego typu kabelek, wątpię aby zmieniarka była oryginalnie w tym aucie - brak śladów montażu w schowku pasażera czy też w bagażniku.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 15:34
Witam.
Wiesz u mnie taka kostka jak pokazuje ENU jest w bagażniku po prawej stronie przy nadkolu. znajduje się właśnie pod wyściółką (tapicerką). Jest tam wolna przestrzeń na umieszczenie zmieniarki.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2006 Posty: 57 Skąd: Manchester, UK
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 22:23
Argail - Hey! Kope lat! Pewnie mnie nie pamietasz, ale ladnych pare lat temu piwo razem w Szachu pijalismy A nie tak bardzo dawno bywalem u was w ATSie
A tak gwoli tematu - jesli ciagle potrzebujesz (lub ktos jeszcze) kabla do tej zmieniarki, za ok 2 tygodnie przyjezdzam do polski, wiec moge wam go z anglii przywiesc za gratis
Jesli ktos jest zainteresowany - wiecie gdzie mnie znalesc.
Spitfire - hyhy - no proszę, z nieba mi spadasz Pewnie ze Cię pamiętam . Jak to się wspólne wieczory przy "Belfaście" mogą później miło przydać
Pewnie że chcę
Daję ci kontakt na priv
-- edit
Coś nie mogę Ci wysłać PM ... napisz do mnie na argail at histeria dot pl jak chcesz to załatwić .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum