Wysłany: Pią Lis 30, 2007 13:33 [Rover 214 Si 97r] Parowanie wnętrza
Witam, z początkiem zimy zauważyłem że po jeździe samochodem i postoju na parkingu szyby samochodu parują w środku. Wszystkie samochody na parkingu nie zaparowane tylko mój Rover! Po całej nocy szyby mam zmrożone ale...w środku. Co może być przyczyną? Nadmierna wilgoć? Zauważyłem też że materiał pokrywający bagażnik jest wilgotny choć nie ma opadów...
Ostatnio zmieniony przez RadekAniol Pią Lis 30, 2007 20:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 13:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Paź 2007 Posty: 527 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 14:58
1) wymień filtr kabinowy i powinno być ok,
2)sprawdź czy nie masz jakiejś pękniętej np uszczelki szyby lub czy np drzwi są dobrze spasowane z uszczelką. i wtedy powinno byś wszytsko ok:)
Chcialem dokladnie to samo powiedziec co Brt
Tez mi wszystko parowalo wsciekly bylem bo woze w bagsazniku torbe na trening i zawsze morka byla a tu pewnego dnia tata pyta sie mnie jak dlugo jezdze na zamknietym obiegu. Ja mu na to ze zawsze a on no to co sie dziwisz ze samochod ci paruje - teraz jezdze w miescie na zamknietym zeby mi nie smrodzili spalinami poza na otwartym tak pol na pol i jak reka odjal po tygodniu wszysytko wyschlo i juz nie mam problemu z morka torba w bagazniu.
- uszkodzona folia w drzwiach pod tapicerką
- zaciekająca woda na filtr powietrza
- w kanale wentylacyjnym pod maską nagromadzone liście, nasiąknięte wodą
- woda w bagażniku ( pod kołem zapasowym, w bokach)
- brak wentylacji ( zapchana kratka wentylacyjna)
- nieszczelna przednia szyba
- zatkane otwory w drzwiach którędy woda zwykle powinna odpływać
- podczas otwierania klapy woda może zaciekać również w zakamarki bagażnika.
- mokre dywaniki - na okresy jesień - wiosna - powinno używać się gumowych wykładzin.
A podstawowa sprawa - to wietrzenie samochodu. Jeśli parują szyby należy samochód przewietrzyć otwierając okna. Inaczej nie pozbędziesz się wilgotnego powietrza którego im więcej w samochodzie - tym szybciej następuje parowanie ( punkt rosy - różnica temperatur na zewnątrz szyby i wewnątrz)
To tak w skrócie. Mycie szyb pomaga jeśli parują one nieznacznie, czasami i miejscami ale nie w tym przypadku. Stosowanie wszelkich "specyfików" też mija się z celem.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum