Wysłany: Wto Gru 04, 2007 10:07 [MG ZT] Zamek centralny
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam ponownie
Otóż mój problem jest dla mnie dziwny i niezrozumiały, wynikający z braku znajomości rozwiązań technicznych w moim aucie.
W drziwach pasazera nagle przestal dzialac zamek centralny.
O dziwo, z pilota sie zamyka (spada w dol i rygluje drzwi).
Taka operacja nie dziala jednak przy zamknieciu drzwi wewnatrz pojazdu odpowiednim przyciskiem.
Otwieranie nie dziala zarowno z pilota jaki z przycisku wewnatrz auta.
Dzieki za pomoc i ew. wyjasnienia
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
O zamkach no forum było sporo - również takie dziwne przypadki jak Twój. Może to być objaw padającego zamka, albo .... niedoładowanego akumulatora. U mnie problem z zamkiem pojawia się w sytuacji, gdy akumulator jest w słabej kondycji. Doładuję i po problemie.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Ale tylko jeden zamek ?
Skoro pali dobrze, laduje sie dobrze, wszystkie odbiorniki dzialaja okej... to moze to byc taki problem? Jak to sie dzieje, ze on sie zamyka z pilota a z innych funkcji nie?
Czy tam sa dwa zamki ?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Skoro pali dobrze, laduje sie dobrze, wszystkie odbiorniki dzialaja okej... to moze to byc taki problem?
U mnie jest dokładnie taki problem, że niby wszystko jest OK, ale zamek prawy tylny odmawia posłuszeństwa przy "osłabionym" akumulatorze. Muszę kilka razy wciskać przycisk otwierania, żeby zaskoczył.
MaReK napisał/a:
Czy tam sa dwa zamki ?
Tego nie wiem - ponieważ u mnie ładowanie AKU pomaga - nie rozbierałem zamka. Niech mądrzejsi się wypowiedzą.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Tego nie wiem - ponieważ u mnie ładowanie AKU pomaga - nie rozbierałem zamka.
Myślę, że większym problemem od tego, że się zamek nie zamyka jest to, że Ci się akumulator nie doładowuje...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Czy ktos moze mi powiedziec, jak sie do tego zamka dobrac? Jak go wyjac?
Boczek juz zdjalem Nic sie nie polamalo
Ale mam takie spostrzezenia. Zamek po kliknieciu z pilota dziala idealnie i slychac jak zapadka sie przesuwa. Pozniej, gdy chce recznie wyciagnac rygiel, to co go blokuje i wraca na swoja pozycje (zamknieta). Gdy otwieram, slychac ze cos chce go podniesc ale... nie idzie. Dopiero podowjne pociagniecie klamki (linki) powoduje otwarcie rygla.
Prosze o sugestie, podpowiedzi
Gdy otwieram, slychac ze cos chce go podniesc ale... nie idzie. Dopiero podowjne pociagniecie klamki (linki) powoduje otwarcie rygla.
Mariusz mówił na Bemowie, że są dwie łopatki przy siłowniku - jedna zamykająca, a druga otwierającai ta Ci się ułamała.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Hmmm...
A może on jest taki "sprytny", że "pamięta", że się nie otworzył, to nie zamyka, a przy zamykaniu pilotem ma komendę "bezwarunkową"...
Taka myśl programisty - w końcu to wszystko to komputer...
Zupełnie jak nowe windy w mojej firmie - są mądrzejsze od użytkowników i nawet czasem lepiej wiedzą gdzie mają jechać niż sam pasażer...
A może on jest taki "sprytny", że "pamięta", że się nie otworzył, to nie zamyka,
Nie wiem jak to jest z Roverami, ale w VectrzeB miałem tak, ze jeśli pootwierałem okna i drzwi i następnie wyjmowałem na dłuższą chwilę akumulator, to komputer "głupiał" - a to zamykał okna do połowy, albo drzwi tylko po jednej stronie ....
Trzeba było zamykać wszystko, odłączać akumulator i po ponownym załączeniu komputer stan aktualny przyjmował za faktyczny i działało ok
Po przejściach jednego z forumowiczów, który rozprogramował sobie podświetlenie w kabinie zbyt długo przytrzymując przycisk - jestem w stanie uwierzyć we wszystko
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No dobra.
Rozebralem w koncu to i wyjalem caly zamek...
Troche bylo zabawy ale juz wiem, ze polamalo sie czarne mocowanie rygla i silownik pchal go na gore ale on nie sie slizgal bo zaczep nie istnieje.
Teraz musze szukac sobie zamka do ZT ale nie wiem czy od R75 bedzie pasowal
Pozdrawiam,
polamalo sie czarne mocowanie rygla i silownik pchal go na gore ale on nie sie slizgal bo zaczep nie istnieje.
Na poxipol!!!
Wiesz Kris ja sie nie obrazam ale... PHJowi mowil, ze sa dwa rodzaje jakies... na pewno bedzie pasowac bo to to samo. Wizualnie sie rozni, wewnatrz troszke no i zawieszka twardsza. Piasty z tego co wiem sa inne.
Pozdrawiam,
Dobrze, że możesz zamknąć.
A teraz przynajmniej Viola będzie mieć dobrze - będzie jeździć na tylnej kanapie w "limuzynie z szoferem".
Maciek, ale wlasnie w tym sek ze ona nie chce jezdzic z tylu
A przeciez tak jezdza prawdziwe bizneswoman
No to masz prawdziwią Kobietę Wyzwoloną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum