Przy wymianie płynu dobrze jest przejść na DOT 5.1 (nie mylić z DOT 5). Jakie są jego zalety? Przede wszystkim nie absorbuje wodę (albo absorbuje znikome ilości), oraz ma duuużo wyższą temperaturę wrzenia W samochodach z ABS jest odczuwalnie lepsza reakcja hamulców.
Pewna ciekawostka - płyn hamulcowy ma właściwości zgodne z danymi producenta do pierwszego zagotowania. Nawet 5.1 po zagotowaniu zaczyna zbierać wilgoć i traci właściwości.
_________________ Już nie mam Roverka...
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 12:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 16:31
lepiej wlać dobry DOT 4 niż 5.1 który parametry bardzo szybko utraci, i może nawet po krótkim przebiegu spadną poniżej dot 4.
Ja zalałem DOT 4 ATE Type 200, jest sprzedawany w litrowych metalowych puszkach , to już świadczy o jego jakości, i producent pisze że wymiana co 3 lata, a inne płyny zwykle mają w opisie co 2 lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum