Wysłany: Nie Mar 02, 2008 01:31 [R75] Jak się cofa liczniki ?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Z ciekawości zapytam : w jaki sposób ludziska cofają te elektryczne liczniki w naszych R75? Zdaję sobie sprawę że przebieg jest jeszcze zapisany w innych miejscach,ale z racji nie opłacalności zapewne (lub nie możności) nikt tam pewnie nie grzebie. Ale wiadomo że często cofają przebieg tylko ten na licznikach, jak to robią? Demontują coś, wylutowywują jakąś pamięć?
Nie żebym chciał coś takiego robić bo mam ks. serwisową i szkoda jej formalnie zepsuć ,ale zżera mnie ciekawość.
Pozdrawiam
_________________ Diaboł was zeżre!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 19:13, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 01:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 09:49
Z tego co wiem to wyciąga się licznik. Ma on w środku jakąś tam płytkę, na której siedzą scalaki (układy scalone)... Wylutowuje się takiego scalaka(trzeba wiedzieć którego), podpina się go pod specjalne gniazdo z przejściówką do podłączenia do komputera i odpowiednim programem zmienia się wartości.... Chyba tak to wygląda....
Straszne rzeczy ludzie potrafią robić....
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 10:06
wszystko jest zapisane w eepromie chip jest przylutowany na płytce , wywalają chipa i na programator i kręcą jak chcą , zauwarzyłem że coraz wiecej elektroników robi to bez wylutowania mają specjalne interface podłączają pod gniazdo OBD i wpinają się w pamięć.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
A wlasnie z takim czyms sie spotkalem jak wczoraj ogladalem jedna 75. Co mnie zdziwilo to strasznie wytarta kierownica jak na przebieg 90 000mil, po przyjrzeniu sie na licznik bylo nawet widac odcisk palca na tarczy predkosciomierza pod szkielkiem. Wiec jednak i tu w Irl musze chyba uwazac na takich kretaczy
To ten roverek
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 06:45
Cytat:
Co mnie zdziwilo to strasznie wytarta kierownica jak na przebieg 90 000mil,
Kierownica to jak zauważyłem słaby punkt R75. Często jest poprzecierana już przy mniejszym przebiegu. Przy wątpliwościach trzeba dobrze obejrzeć pedały a także dywanik/wykładzinę pod nogami kierowcy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum