Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Witam właśnie dzisiaj dołączyłem do klubu. Mam problem z moim Land Roverkiem, świecą się kontrolki ABS, TC i hamulec górski! Co robić, może ktoś zna namiary na diagnostyke komputerową mająca program do Freelanderka w okolicy Jeleniej Góry bądź Wrocławia. Mam jeszcze jedno pytanie, w moim aucie cały czas chodzą 4 napędy, czy to normalne?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 18:48, w całości zmieniany 5 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 10, 2008 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj
podejrzewam, że coś z czujnikiem ABSu w któryms z kół jest nie teges. Można je sprawdzić zwykłym miernikiem (rezystancja między 1 a 2 kOhm), obejrzeć trzeba tez ich mocowania i pierścienie na przegubach
Co do serwisu to może siec LandSerwis Jeden warsztat tej sieci jest za Wroclawiem w kierunku na Jelcz Laskowice. Adres znajdziesz w necie. Niestety nie wiem czy mają kompa do freelandera (wątpię).
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:50 [Land Rover Freelander 1.8 98r,probleb z ABS, TC]
Nadal mam problem z abs, tc i chamulcem górskim, sprawdiłem rezystancje na 4 czujnikach(wynosi 0,94 ohm). Sprawdziłem przewody i wszystko co morzna i nic! Nadal sie swiecą kontrolki. Co jeszcze można zrobić? Powtarzam równiesz pytanie, czy moje autko powinno cały czas mieć 4 napędy????
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 20:55
Twoje auto ma napęd permanentny 60% na 40% z czego 60% napędza przód a 40% tył pod wpływem obciążenia zadziała sprzęgło wiskotyczne zamocowane po środku auta od spodu (po środku wału pędnego) i to sprzęgło właśnie ma za zadanie dokładać mocy na tylny napęd , co do hamulca górskiego to takiego czegoś nie ma ,to jest system HDC- hill decend control system zjazdu i podjazdu pod i ze stromych wzniesień , proponuję jechać na test komputerowy systemu ABS sprawdzenie i skasowanie błędów.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Niestety nic nie pomogło. Chyba zostaje mi wizyta w serwisie we Wrocku, ale tu jest ból, podłączenie do kompa 150+VAT , a ewentualne usterki dodatkowa kaska!
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 16:58
We Freelu w tym roczniku czujniki ABS-u były tylko na wcisk , sprawdźcie czy któryś się nie wysunął (muszą być dopchnięte do końca do przegubu) ale bład i tak trzeba skasować na to nic nie poradzicie.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum