Wysłany: Nie Mar 23, 2008 13:33 [R200 1.4i 98r] szyberdach
[R200 1.4i 98r]
Witam, pytanko mam, ostatnio pomyślałem sobię, że dobrze bybyło zrobić szyber bo to fajny bajer, ale czy to nie jest zbyt dużo roboty i pieniędzy?? chciałbym poznać Wasze opinie!!!
bo słyszałęm, że to trzeba z całym dachem kupować a to juz tak to mi się nie chce samochodu ciąć
pozdrawiam i czekam na Wasze rady !
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 13:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 15:50
Spotkałam się poglądem, że nie fabryczne szyberdachy ciekną w prawie 100%.
Tak naprawdę nie wiem ile w tym prawdy, ale może warto byłoby się zainteresować zanim sobie wytniesz dziurę dachu
Nie tylko niefabryczne szyberdachy ciekną... Otóż mam "dwusetkę" z fabrycznym oknem w dachu i oto moje spostrzeżenia:
"na plus"
- w cieple dni super rzecz! Zdecydowanie lepsza cyrkylacja powietrze = chłodniej (nie mam klimy)
- można podziwiać niebo w słoneczne dni
"na minus"
- hałas przy więszych prędkościach
- cieknie w deszczowe dni (ostatnio mialem nawet mokry fotel - podjechałem do znajomego blacharza i powiedzialem, zeby zerknał - zasilikonował cos i powiedzial, ze OK, ale niestety nadal to samo bylo..., wiec sam sie wziąlem i okazalao sie, że woda zamiast nad uszczelka płynęła pod nia i stąd ciekło)
to w sumie tyle..
szczerze mowiac, to wolalbym zainwestowac w klime, bo cena zblizona, a IMO mniej klopotów i bardziej przydatne np w deszczowe dni (odparowanie szyb)
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 10:07
przempu napisał/a:
"na minus"
- hałas przy więszych prędkościach
- cieknie w deszczowe dni (ostatnio mialem nawet mokry fotel - podjechałem do znajomego blacharza i powiedzialem, zeby zerknał - zasilikonował cos i powiedzial, ze OK, ale niestety nadal to samo bylo..., wiec sam sie wziąlem i okazalao sie, że woda zamiast nad uszczelka płynęła pod nia i stąd ciekło)
Głośno jest to fakt, ale u mnie to chyba kwestia uszczelki, ale nie cieknie, nawet sie nie poci, suchutko mam nawet w największe ulewy.
No niestety szyberdachy także wymagają okresowego przeglądu stanu uszczelek, kanalików odprowadzających wodę, itp. Większość właścicieli o tym notorycznie zapomina a później dziwią się że mają mokre zadki
Jeśli chodzi o hałas to masz dokładnie taki sam efekt jakbyśmy otworzyli sobie szybę. Fizyki nie zmienimy. Prędkość trzeba zmniejszyć żeby móc w pełni docenić uroki posiadania dziury w dachu. W sumie trudno delektować się wykwintną potrawą jak zjada się ją w dwie minuty
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 10:26
ploomy napisał/a:
No niestety szyberdachy także wymagają okresowego przeglądu stanu uszczelek, kanalików odprowadzających wodę, itp. Większość właścicieli o tym notorycznie zapomina a później dziwią się że mają mokre zadki
Jeśli chodzi o hałas to masz dokładnie taki sam efekt jakbyśmy otworzyli sobie szybę. Fizyki nie zmienimy. Prędkość trzeba zmniejszyć żeby móc w pełni docenić uroki posiadania dziury w dachu. W sumie trudno delektować się wykwintną potrawą jak zjada się ją w dwie minuty
święta racja. Ja uwielbiam mój szyberdach. Najfajniej jest w nocy po oświetlonej drodze
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 10:50
A jakie orientacyjnie byłyby koszta takiej zabawy? Mieszkam w Anglii i mam tutaj dojście do części Roverkowych całkiem niemałe i zastanawiam się czy nie prościej/taniej byłoby zmienić dach ( da się ? )
Botanix, Da się.
Sam to przerabiałem, po małym dachowaniu.
Tyle,że kupiłem dach z szybrem, ale jest ok.
Roboty niewiele, pod uszczelkami rozwiercasz nity, wkładasz nowy i jest.
Blacharz sobie poradzi, małe malowanko pod kolor i śmigać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum