automat rozrusznika zwiera glowne styki zasilajace rozrusznik
w tym samym czasie zazebia male kolo zebate z kolem zamachowym
takie szybkie stukanie automatu rozrusznika moze byc przez: slaby aku, slabych styki przewodow dochodzacych do rozrusznika, lub pad samego automatu
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Akumulator to chyba nie, bo na kablach z drugim samochodem też nie chciał odpalić. Znalazłem zaśniedziały styk i wyczyściłem go i dalej nie działa. Sprawdziłem też bezpieczniki i wygląda na wszystko w porządku.
Nagrałem odgłos rozrusznika. Jeśli ktoś chce posłuchać jest pod linkiem:
http://adrian2325.wrzuta.pl/audio/9LNE6WERZp/
Poza tym podejrzewam jeszcze jakieś spięcie. Bo radio mi siadło. Nie wiem dlaczego? Bezpiecznik dobry.
Z rozrusznikiem i z radiem coś złego zrobiło się w tej samej.
sprawdz tez polaczenia masy do karoserii i mase na silniku
zeby calkowicie wykluczyc aku, warto je podmienic, czesto kable sa zbyt cienkie zeby pociagnac prad o wartosci 100 A, a jeszcze czesciej styk "krokodylkow" na konciach przewodow jest niewystarczajacy
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Chyba za późno bo akumulator już jest słaby a ja nie mam czym nawet go podładować(pierwszy samochód kupiony tydzień temu). Bez mechanika się nie obędzie. Wielki dzięki za pomoc.
sprawdz tez polaczenia masy do karoserii i mase na silniku
Ma rację, sprawdź to, miałem dokładnie te same objawy przy odpalaniu! Rozrusznik mi zrobili i nadal nie odpalał a prawdziwy powód - obluzowany (przekręcony gwint na śrubie) i trochę upalony kabel masy. Wystarczyło przykręcić w inne miejsce przy rozruszniku i problemu już nie mam!!
Problem rozwiązany.
Akumulator do wymiany. Nawet po podłączeniu kablami z drugim autem nie miał wystarczające mocy by odpowiednio zakręcić.
Mechanik wstawił mi drugi i pięknie zapala. Za pierwszym razem.
Dzięki za wszystkie posty. Były dla mnie naprawdę pomocne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum