No to komórka też będzie radiotelefonem - przecież to telefon korzystający z fal radiowych, nie?
Znajdź proszę w Prawie o Ruchu Drogowym lub Prawie Telekomunikacyjnym definicję "telefonu" i "radiotelefonu" - ja nie znalazłem, ale jak dla mnie to niestety cytowane definicje są spełniane zarówno przez telefon, jak i "radiotelefon" i raczej tak to zinterpretuje sąd...
Pod definicję podpada także telefon Bella
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 17:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Ostatnio będąc zatrzymanym przez Pana który starał mi się wypisać mandat za trzymanie w dłoni telefonu podpytałem sie o CB.
Miły Pan nadal upierając się przy mandacie stwierdził że CB to nie telefon więc nie widzi problemu.
Więc z CB myślę że to zależy na kogo trafimy. Mi się trafił trep który usilnie starał mi się wmówić że widział jak rozmawiam prze telefon. Nie spierałem się z nim fakt faktem rozmawiałem tylko po co mam gadać przez telefon jak mam zestaw głośnomówiący...
problem "rozwiązany"
KLIK
"- Biuro prawne Komendy Głównej Policji stanęło na stanowisku, że przepisy nie zabraniają korzystania w czasie jazdy z urządzeń nadawczo-odbiorczych typu CB radio - mówi komisarz Adam Jasiński z KGP. Wyjaśnia, że analiza definicji technicznych urządzeń wykazała, że CB radio nie może być uznane za telefon."
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
No to fajnie.
Szkoda, że nie podali podstaw interpretacji...
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
poszukując wczoraj informacji w tym temacie właśnie (karanie przez policję MK za korzystanie z CB) natknąłem się na fajną rzecz:
pan Minister Infrastruktury w swoim rozporządzeniu w sprawie urządzeń radiowych lub radiowo-nadawczych nigdzie nie nazwał CB telefonem ... może to była podstawa ?
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
To muszę znaleźć to rozporządzenie i je sobie przejrzeć, bo w tym kraju to wsyzstko musi być na opak.
"Kto ma prawo do kontroli radiotelefonu w samochodzie ?
Do kontrolowania radiotelefonów stosowne kwalifikacje i uprawniania posiadają jedynie pracownicy Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty."
jedynie pracownicy Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty.
Czyli obecnie UKE - Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum