Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam,
mam kilka drobnych pytan zwiazanych z klima. najpierw geneza. ponad miesiac temu pojechalem na przglad szczelnosci klimy i nabicie czynnika. nabilem i klima dzialala rewelacyjnie... 3 tygodnie. pojechalem sprawdzic i sie okazalo, ze czynnika juz nie ma... wypunktuje, zeby bylo latwiej:
- jak wyglada proces nabicia klimy. slyszalem, ze jesli instalacja jest nieszczelna to nie da sie nabic czynnika. prawda to?
- mechanik nie mogl znalezc nieszczelnosci i proponowal mi szukanie za pomoca azotu
- gdzie w krakowie mozna fachowo poszukac nieszczelnosci i jakie to sa koszta. ta metoda azotem (?) mnie interesuje, bo gosc w goglach z ultra-latarka nic nie znalazl.
pozdrawiam i z gory dzieki za rade.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 16, 2011 21:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 07:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak wyglada proces nabicia klimy. slyszalem, ze jesli instalacja jest nieszczelna to nie da sie nabic czynnika. prawda to?
Zależy, jak bardzo jest nieszczelna
Jak masz dziurę dużą, to faktycznie nie nabijesz, bo na bieżąco Ci wszystko ucieknie
Normalna procedura:
1. wyciągnięcie 'starego' czynnika i oleju z instalacji
2. wytworzenie podciśnienia w układzie w celu spr. szczelności
3. nabicie odpowiedniej ilości czynnika i oleju
4 srawdzenie działania, i
5. uciecha z jazdy z klimą
U Ciebie widocznie jest jakaś niewielka nieszczelność, skoro 3 tyg. ciśnienie trzymało, albo dziura zrobiła się później
west napisał/a:
ta metoda azotem (?) mnie interesuje, bo gosc w goglach z ultra-latarka nic nie znalazl.
Coś kiepsko szukał Sprawdził Ci parownik? Chłodnicę klimy?
I tak Azot = latarka - Musi być jakiś czynnik, do którego dodaje się marker UV, inaczej w życiu wycieku nie znajdziesz
west [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 16:04
udalo mi sie namierzyc firme robiaca w klimie. maja troche lepszy sprzet niz przecietny zaklad (dobijaja cisnienie azotem i szukaja dziury czujnikiem elektrycznym).
dam znac jak zobacze jak chlopaki sobie poradzili z moim bolidem.
Pytanie poza konkursem, czy jak mam pustą klime do nabicia to czy wlaczac przycisk powinno sie cos uruchomic czy to zabezpieczenie przed czyms ze nic sie nie dzieje na pustym?
czy jak mam pustą klime do nabicia to czy wlaczac przycisk powinno sie cos uruchomic czy to zabezpieczenie przed czyms ze nic sie nie dzieje na pustym?
nic się nie dzieje na pustym albo na zbyt mało pełnym
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
udalo mi sie namierzyc firme robiaca w klimie. maja troche lepszy sprzet niz przecietny zaklad (dobijaja cisnienie azotem i szukaja dziury czujnikiem elektrycznym).
dam znac jak zobacze jak chlopaki sobie poradzili z moim bolidem.
No i jak jest?
Możesz podać namiary na tę firmę?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum