Do tego celu mają pojazdy uprzywilejowane, w takiej sytuacji mogą robić co im się podoba, a samochód z filmiku nie był uprawniony do takiej jazdy, w związku z czym obowiązują go te same przepisy, co innych uczestników ruchu.
Adrian355 napisał/a:
Może teraz od tego czy zdążą zależy czyjeś życie
Jeżeli chodzi Ci o to, czy zdążą wyprzedzić przed skrzyżowaniem, na podwójnej ciągłej albo na wzniesieniu, to zgadzam się, od tego zależy życie pozostałych uczestników ruchu
Ostatnio zmieniony przez emes Wto Cze 10, 2008 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Jakby od tego zalezalo czyjes zycie, to maja chyba syrene zeby ja wlaczyc - inaczej powoduja zagrozenie na drodze. A powod zapewne jest prozaiczny - nie chce im sie wolniej jak i 90% kierowcow
Myślę że nie Tak jak napisał Paul, na służbowych rejestracjach? Chociaż tak się zastanawiam, po co im takie tablice, jeżeli radiowóz nie jest oznakowany?
Adrian355 napisał/a:
nie mogą wystawić bomby na dach
Jak to nie mogą, przecież jeżdżą też tajniaki uprzywilejowane
A z resztą ja tam za Policją nie trafie Ostatnio spisali dwóch 10 latków za jazdę po ścieżce rowerowej bez kart nie żartuje i najlepsze było że podjechali do nic na 2 motorach Czasami to już jest śmieszne
Emes ale powiem jako ciekawostkę że są takie auto w Policji które nie powinny wystawiać Bomb ... Ale nie na blachach HPH
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
Myślałem że to już znieśli i takiego dokumentu już dawno nie ma. To mnie zaskoczyłeś
Ta, lepszy motyw słyszałam. W koleżankę z pracy, jadącą rowerem po ścieżce, wjechało auto i mocno ją potłukło. Nie wiem w jakich okolicznościach ale wezwali policję. Ta przybyła na miejsce i stwierdziła że wina jest koleżanki bo jechała ścieżką rowerową pod prąd.
stwierdziła że wina jest koleżanki bo jechała ścieżką rowerową pod prąd
ZTCW to chyba nic tego nie reguluje Ale nie jestem pewien, bo żyjemy w państwie prawa, gdzie różne prawa istnieją i może być tak, że jak ścieżka rowerowa jest po obu stronach jezdni czy drogi, to obowiązuje ruch prawostronny.
Myślałem że to już znieśli i takiego dokumentu już dawno nie ma. To mnie zaskoczyłeś
Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1. rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
2. motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
3. pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jak są ścieżki rowerowe przy jezdniach to zwykle przy obu pasach
Czy ja wiem, jak się tak zastanowię, to ścieżki rowerowe tylko przy 1 pasie widziałem na Gądowie, Nowym Dworze, Kozanowie oraz na Maślicach. W innych rejonach nie jeździłem na tyle dużo, żeby zapamiętać
Myślę że maciej rozpracuje nam te niuanse związane z regulacją ruchu prawostronnego na ścieżkach rowerowych, czyli w którą stronę, którą stroną i czy z uprawnieniami czy bez
Inaczej. Trzeba patrzeć jak są rowerki na ścieżkach namalowane. Musisz mieć rowerek przodem a nie do góry nogami jak się patrzysz w kierunku swojej jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum