Wysłany: Sob Cze 21, 2008 13:43 [Freelander] Pasek alternatora i klimatyzacji
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam wszystkich
Zakupiłem LR Freelander 99 rok 2.0 TDCI
Samochód na wyposarzeniu posiada klimatyzację - lecz :
poprzedni włąściciel z niewiadomego mi powodu nałozył krótki pasek
od wersjki bez klimy i cos pomieszał w ustawieniach rolek - moze napinacza
zadzwoniłem do servisu po numerze nadwozia zamówiłem pasek - przysłali pasek który niestety nie pasuje - długość jest napewno dobra
jednak w jaki sposób bym go nie zakładał pomuija mi alternator -
próbwałem juz zmienic pozycje ustawienia alternatora i klimy , jednak nic niema regulacji
napiecie paska reguluje tylko napinacz
sprawa jest o tyle dziwna ze nie pasuje zadne podejście zaznaczam ze servis dosłał mi schemat nalzenia paska - i nic nie pasuje
myslałem juz nawet o załozeniu paska podwujnie rowkonanego - i nałozenie z drogiej strony na alternator - ale to takze nic nie daje - bo pasek ociera o pompe wspmagania
prosił bym o pomoc w tej kwestji -0 nic podobnego na forum nie znalazłem
o ile moge prosic uzytkowników innych aut o fotke tego jak ma byc nałozony pasek -
lub co interesowało by mnie bardzej
zmierzenie średnicy poszczegolnych rolek (kol pasowych)
- sprwa jest bardzo ciekawa - i jak dotad zaden warsztat nie moze mi pomoc w tej kwestji
czekam na dpwiedz - pozdrawiam serdecznie[color=red][/color]
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 18:39, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 13:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak TDCi to może to silnik z forda? Oczywiście to żart... Jak masz schemat to musi pasować. Czy w tym silniku nie powinno być dwóch pasków jeden napędzający sprężarkę klimy i alternator a drugi do samej pompy wspomagania? W benzyniaku 1,8 tak jest.
a w silnikach serii L jest tylko jeden pasek, dlatego prośba o fotkę
a wiec tak - sprawa jest bardzo zagadkowa -
dzisiaj wysalłem zapytanie na alllegro osobie kt ora sprzedaje silnik
poprosilem o foty - uzytkownik był na tyle miły ze odrazu mi je wyslał
ze zdjecia wynika ze :
najpierw wał korbowy = rownolegle do niego dołem w jednej lini pompa klimatyzacji
powyzej pompa wspomagania i dopiero na samej górze alternator
u mnie jest w zupełnie innej kolejnosci
podobnie wynika ze schematu jaki dostalem z servisu - alternator ma napewno byc na samej górze
czy podbnie macie w swoich autach??
tylko teraz po co ktos zamieniał by kolejnośc urządzeń - i droga sprawa - czy wszystkie weze i złacza beda pasowaly do noiwego ustawienia
czy pmpa klimys jet sprawna
pasek w tym modelu napewno jest jeden tzn jedna sztuka
dwa modele - jeden do modelu z klimatyzacją a drógi do modelu bez klimy
fotke spróbuje zrobic - jednak niewiem cy sie to uda bo jest tam naprawde bardzo mało miejsca - wukombinuje coś na dniach
a czasem nie masz klimy dokładanej w R600 spotykane były klimy dokładane i wtedy sprężarka klimy jest nad alternatorem i jest napędzana krótkim paskiem od wałka alternatora. jak tutaj:
http://skocz.pl/4PK545
a czasem nie masz klimy dokładanej w R600 spotykane były klimy dokładane i wtedy sprężarka klimy jest nad alternatorem i jest napędzana krótkim paskiem od wałka alternatora. jak tutaj:
kurcze teraz sam juz niewiem
musze sprawdzic ile PK ma pasek, bo z kolka klimy wynika ze 6PK bedzie za wąski
iec moze sie okazac ze bedzie tak jak na zdjeciu przesłanym przez Ciebie!
juz sam niewiem co mam robic.
głupio zeby samochod mial klime a ja pocił sie jak niewiem!
witam ponownie - a więc tak
rozkręciłem pół samochodu i juz wiem nieco więcej
napewno w poim samchodze bedzie taki układ jak w zdjęciu które przesyła poprzednik
tylko teraz czy moglbyście mi sprawdzić jeszcze jdną rzecz :
a mianowicie - ile pk ma pasek który idzie pcząwszy od wału do klimy i pompy wspomagania (bo u mnie na kółku pasek ma 6 pk )
i ile ma krótki pasek idący od klimy do alternatora
kółko na klimie ma 9 pk
czy moge załozyć pasek 6 pk i 3 pk - czy nie bedzie za wąski pasek do alternatora?
zeby mi nie pękał
czy lepiej załozyć pasek 5 pk długi i 4 pk krótki ?
i teaz jeszcze jedna sprawa -
jak naciagnać krótki pasek do alternatora ?
klima niema absolutnie zadnej regulacji
a do alternatora sie jeszcze nie dopchałem
z tego co widać narazie chyba niema!
aha i jescze jedna sprawa - ktoś chyba zmienił rolke alternatora
bo jest w jednej linii z pozostałymi rolkami a nie powinien
czekma nna opowiedź
bardz wam wszystkim dziekuje za uzyskanie dotychczasowych informacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum