Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:35 [R420] Zegary od 45tki. Czy podejdą?
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam. Czy da się zamontować do 400tki zegary od 45? Chodzi o to że wkurzają mnie te przekręcające się cyferki. Wolałbym wyświetlacz LCD. Jak myślicie? Da radę? A może ktoś już przerabiał ten temat?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Wrz 18, 2011 21:38, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Był schemat jakiegos kolesia ktory robił swoj własny komputer do samochodu. Wyświetlacz od Noki i takie tam bajery. Było to ogólnie do kazdego samochodu. Linkowane chyba do forum elektroda.pl
Nowe wiadomości,
Będą pasować , znalazłem właśnie post gdzie gość z 214 wsadził zegary z 25
Jest tylko da dodatkowa 3 wtyczka, przy której są 4 Kabelki w tym dwie są masa, a dwa pozostałe to trzeba odciąć sygnały prędkości z starej wtyczki.
Na angielskim forum mówili jeszcze ze jak ma dalej nie działać, to wystarczy impulsator z 25 zamontować i ma działać.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Czyli taka przeróbke da sie tez zrobic z licznikiem od 45 do 400
_________________ Nalezy sluchac innych bo moga byc madrzejsi od nas
alen333 [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 19:12
odkopię trochę ten temat
Udało mi się znaleźć trochę wolnego czasu na sprawdzenie i podłączenie zegarów z Rovera 45 do mojego Civica 5D co w rezultacie okazało się małym sukcesem
Zegary działają idealnie (prędkościomierz, obrotomierz, elektroniczny licznik kilometrów, wyświetlacz, kontrolki) wszystko działa
Prędkościomierz i elektroniczny licznik kilometrów sprawdzony z nawigacją działają perfekcyjnie (na próbę zrobiłem mały dystans z nawigacją w celu dokładnego sprawdzenia prędkości i przeliczania kilometrów)
Tarcze zegarów zostaną zmienione na Indiglo z dobrze wyskalowanym obrotomierzem
Zegary których użyłem pochodzą z Rovera 45 z 2001r. europa 1.8 dohc benzyna
Jeśli chodzi o podłączenie wyświetlacza to wszystko ogranicza się do jednej czynności
Należy doprowadzić mase do 3 pinu (środkowy pin) w niebieskim gnieździe od wyświetlacza (ja mase doprowadziłem ze śrubki (-) od wskaźnika temperatury)
Do wszystkiego przydał się schemacik Rovera
Microprocessor - wyświetlacz lcd
czarny przewód (pin 3 w gnieździe wyświetlacza) - masa
reszta przewodów zbędna (są one od kontrolek z automatycznej skrzyni i chyba jeszcze z jakiejś)
Myślę że nie będzie żadnego problemu z zamontowaniem i podłączeniem tych zegarów w R400
Witam, odgrzebuję trochę temat. Mam taki problem, po wymianie licznika z R45 do mojego R420 wszystko jest ok poza tym, że nie świeci mi kontrolka od świec żarowych. Ma ktoś może pomysł co gdzie podłączyć żeby to działało? ewentualnie jakiś schemat ( tak wiem, że wszystko jest w RAVE, ale nie mogę go w ogóle uruchomić). Z góry dzięki za pomoc.
[ Dodano: Sob Lut 14, 2015 20:35 ]
Ma ktoś jakiś pomysł co do tej kontrolki świec żarowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum