Wysłany: Sob Gru 29, 2007 16:33 Czarnobyl
Witam
Z racji tego że bardzo interesuję się tym co tam się stało,zbieram zdjęcia,filmy,nagrania a przede wszystkim bardzo dużo czytam na ten temat.W bardzo wielu artykułach jest napisane że organizowane są wycieczki do Czarnobyla na zwiedzanie,ja osobiście nie znalazłem żadnej informacją dotyczącej ze oferują taki wyjazd...Może ktoś z was słyszał lub wie gdzie organizują takie wycieczki,byłby chętny na taki wyjazd,bo przyznam że bardzo chciałbym zwiedzić Czarnobyl i jestem gotów żeby wsiąść udział w takiej wyprawie
P.S tak samo chodzi o licznik Geigera kto z was wie gdzie jest możliwość zakupu??
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 16:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Głównym punktem wycieczki jest zwiedzanie "miasta duchów", czyli Prypeci, zamieszkiwanej do 27 kwietnia 1986r. przez prawie 50 tys. mieszkańców. Z tego co się orientuję, to w programie jest również przejazd w okolice elektrowni i IV bloku.
Pamiętam jak 27 kwietnia, dzień po katastrofie, szliśmy z mamą i bratem na piechotę do babci. Było ciepło i słonecznie. Jeszcze pojęcia nie mieliśmy co wdychamy. Choć akurat w pomorskiem tych pyłów za wiele nie spadło.
Stopień rozbebeszenia tych ciężarówek podsuwa mi myśl, że ich promieniujące "flaki" znalazły miejsce w pojazdach poza "zoną"... Brrr...
Oczywiście że tak. Poza tym w Prypeci były m.in. bdb zaopatrzone (jak na czasy ZSRR - w końcu było to miasto wzorcowe, zbudowane w środku lasu od podstaw dla pracowników elektrowni i ich rodzin) sklepy RTV/AGD. Po ewakuacji wszystkie półki opustoszały, a "świecące" telewizory i odkurzacze można było nabyć np. na targowiskach w Wilnie, Mińsku czy Kijowie. Całe miasto przez te 20 lat zostało w zasadzie doszczętnie splądrowane. Np. w tym roku złapano złomiarzy z ciężarówka załadowaną kaloryferami...
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Właśnie w tą sobotę, 5 stycznia będzie emitowany na National Geographic o 20.00 program z cyklu "Tuż przed tragedią" dot. wybuchu w Czarnobylu.
Można go też ściągnąć ze strony pripyat.com, ale z rosyjskim komentarzem. Jest tam też dostępny film (rekonstrukcja wydarzeń) zrealizowany przez BBC zawierający pewną ilość oryginalnych filmów.
kolin - a książkę Igora Kostina "Czarnobyl. Spowiedź reportera" już masz? Solidna porcja ciekawych zdjęć.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Hehe...
Też macie taki pomysł?
To może Roverkowa wycieczka do Czarnobyla...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 09:04
Nie nie byłem... odezwałem się do paru ekip która jeździła do Czarnobyla... wszyscy zgrywali termin wyjazdu ale nic z tego nie wyszło, bo albo za mało ludzi było zdecydowanych albo termin nie pasował i nic z tego nie wyszło. Głównie odzywałem się do ludzi z różnych for internetowych co tam jeździli
Napisz skąd jedziesz, biuro, jakaś wycieczka czy jak ?
Cennik itd
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Myślałem o tym: http://strefazero.org/ - ktoś z Roverkowych Sympatyków miał ten link na stronie z portfolio swoich zdjęć.
Moge też spróbować pogadać z koleżanką - kilka lat temu wyszła za mąż za Ukrainca i teraz mieszka we Lwowie i prowadzi coś w stylu agencji załatwiającej różne atrakcje i bilety dla turystów przyjeżdżających z zagranic - jeszcze nie próbowałem z nią o tym rozmawiać, bo pomysł urodził mi się jakieś 3-4 tygodnie temu, własnie po przejrzeniu czyjejś galerii i nie miałem czasu jeszcze myśleć o konkretach.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum