Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 14:34 [R 200 2.0 TD] PRZYGOTOWANIE AUTA DO ZIMY
Witam,
Lato już za nami, nadchodzi jesień a za nią szybkimi krokami zima. Czuje więc potrzebę pomocy mojemu roverkowi i przygotowania go do niższych temperatur, by był bezawaryjny i służył przez ten okres idealnie pokonując niestety duże ilości km. Chciałbym wymienić wszystkie płyny, oleje i filtry + świece (słabo grzeją). Jestem laikiem,dopiero się uczę, stąd też moje pytanie co dokładnie mam wymienić i na jakie (co mam wlać, jakie firmy itd polecacie). Z góry dzięki!
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 14:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Cytat z FAQ:
"W turbodieslach serii L montowanych w ROVERkach (niezależnie od rocznika) fabrycznie instalowano świece BERU o oznaczeniu 0 100 226 184.
Inne opcje to:
- BOSCH 250 202 023 lub 250 202 025 45-51
- BORG BRG 5020025 30
- NGK DP17 (Y- 730U) 32-38"
Normalnie nie wierze, nikt jeszcze nie wspomniał o zakonserwowaniu lakieru na zime!
Polecam naturalny wosk w płynie, wiadomo jest z tym trochę roboty. Umyć, wysuszyć ,nałożyć i wypolerować! Ale efekt jest dużo lepszy, niż wszelakie cuda wspólczesnej techniki typu, wosk w płynie lub, nie daj boże w szamponie!
Także do listy proponuje dorzucić woskowanie!!!
Ps Woskowanie proponuje przy każdej zmianie sezonu, wosk w płynie przy każdym myciu! A efekty ... murowane! I mycie stanie sie przyjemnością!
Polecam CarPlan Triplewax - tani i dobry.
Ja używam wosku kolorystycznego T-Cut Colorwax. Przy okazji pokrywa drobne niedoskonałości lakieru, takie jak np. obicia drzwi przez jakiegoś f......
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 22:59
Polecam również sprawdzić kąt wtrysku na pompie, przekaźnik świec żarowych i sprawdzić/wymienić wężyki przelewowe przy wtryskach
[ Dodano: Pon Paź 13, 2008 00:03 ]
Stone napisał/a:
Normalnie nie wierze, nikt jeszcze nie wspomniał o zakonserwowaniu lakieru na zime!
Polecam naturalny wosk w płynie, wiadomo jest z tym trochę roboty. Umyć, wysuszyć ,nałożyć i wypolerować! Ale efekt jest dużo lepszy, niż wszelakie cuda wspólczesnej techniki typu, wosk w płynie lub, nie daj boże w szamponie!
Także do listy proponuje dorzucić woskowanie!!!
Ps Woskowanie proponuje przy każdej zmianie sezonu, wosk w płynie przy każdym myciu! A efekty ... murowane! I mycie stanie sie przyjemnością!
Polecam CarPlan Triplewax - tani i dobry.
A ja w kwestii karoserii, pleciłbym bardzie dokładnie umyć samochód, uzupełnić i zakonserwować ubytki lakieru.
Można nasmarować jeszcze uszczelki specjalnym silikonem. Bardzo ułatwia otwarcie samochodu, szczególnie w takie dni, gdy w ciagu dnia jest dodatnia temp., a wieczorami i w nocy ujemna... no i uszczelki można wtedy oszczędzić.
[ Dodano: Pon Paź 13, 2008 00:07 ]
coldmanns napisał/a:
Ja na zime;
1) jade na myjnie i robie tylko mycie podwozia + konserwacja (zeby wydech i cala reszta nie skorodowala od soli)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum