Dzis sprawdzalem ile "zajmuje" rezerwa - dojezdzilem do czerwonej kresci (takz ze praktycznie caly wskaznik wszedl na czerwone pole) - podjechalem na stacje i do pelna zalalem....38,5l.
czy faktycznie mozliwe jest to ze w baku zostalo jeszcze 12l?!
(zakladam ze pojemnosc w R200 to 50l)
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 367 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 21:19
skoro tak to mam wrazenie ze przy niespelna pustym baku wskaznik przejdzie grupo ponizej skali - nie jest to zbyt wiarygodny pomiar, szczegolnie dla uzytkownika - da sie to jakos wykalibrowac...?
absolutne minimum w R200 to jakiś 1 - 2 milimetry poniżej czerwonej kreski
ciekawe ilu odważnych się znalazło, by to sprawdzić ... gdy u mnie wskaźnik schodzi na 1/4 wysokości "dostaję zawału" i podjeżdżam na stację, by zatankować
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
w benzyniaku pompa jest w baku i dobrze jej jak się moczy w paliwie a dieslu "jedynie" można pociągnać syf z baku przez 4 lata chyba z 2 - 3 razy dotarłem do dolnego stanu czerwonego pola, a pozatym to raczej jak giewu w okolicach czerwonego pola "dostaję zawału" i jadę tankować
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 09:46
ploomy napisał/a:
Jak komuś nie szkoda kaski na nową pompę paliwa to może sprawdzić
Ja kiedyś sprawdziłem.... Chciałem sprawdzić zasięg auta na pełnym baku, spalanie i ile mogę przejechać na rezerwie.
Więc zalałem do pełna i jeździłem aż się zatrzymał. Wtedy zatankowałem z kanisterka, podpompowałem gruszką i nic się nie zatarło, ani nie popsuło.
Wyniki:
970km zrobione tylko i wyłącznie w cyklu miejskim podczas rozwożenia pizzy na pełnym baku czyli 65l
Średnie spalanie wyszło coś koło 6,7 l/100km
Od momentu zapalenia kontrolki rezerwy zrobiłem 140km co znaczy, że rezerwa to coś koło 13-14l
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum